Az ünnepek során, így karácsony tájékán is a finomabbnál finomabb sokszor energiában gazdag, nehezen emészthető ételek is  kerülnek az ünnepi asztalra. Sokan ezen a pár napon az addigi egészséges életmódot suttba vágják, a gasztronómiai élvezetek kerülnek a középpontba. A töltött káposzta, halászlé, sültek mértéktelen fogyasztása utáni napok sokak számára rémálommá válhatnak. A természet patikája az emésztésben segítenek, és csökkentik a kellemetlen tüneteket.

Miért nem érdemes túlenni magunkat?

Eben az időszakban olyan ételeket is fogyasztunk, amiket a szürke hétköznapokon mellőzünk az éttrendünkből. Nem tudunk ellenállni a zsíros energiabomba ételeknek, sajnálnánk visszautasítani a szeretettel előállított nagyi franciakrémesét, vagy a nagyapa birkapörköltjét. A mértékletességet erre az időre elfelejtjük, bele sem gondolva, milyen következményekkel járhat.

A zsíros, túlfűszerezett ételek garmadára az emésztőrendszerünk egy idő után reagálni fog. Az előző este elfogyasztott brutális mennyiségű étel elfogyasztása után ki ne tapasztalta volna a hasi puffadást, gyomorgörcsöt, fájdalmat, és a toalett egyre gyakoriabbi igénybevételét. A túlevés az egész emésztőrendszerre hatást gyakorolhat.

Táplálkozási szakemberek egyre többet figyelmeztetnek a bélflóra egyensúlyának fontosságára. Ha elmulasztjuk, a már az imént említett kellemetlen panaszokat tapasztalhatjuk. A zsíros ételek miatt az epeürülés fokozódhat, ki szeretne az ünnepek közepén orvosi segítséget igénybe venni. Mindez elkerülhető, ha egy kicsit jobban odafigyelünk az étkezéseink minőségére, és mennyiségére, Ha nem voltunk elég előrelátóak a következő természetes módszereket érdemes kipróbálni.

Bőséges folyadékbevitel

A napi kellő mennyiségű folyadékfogyasztás elengedhetetlen a meggyötört emésztőrendszer megfelelő működéséhez. A tiszta jó minőségű vízből minimum 2.5 liternyit érdemes meginni, és legalább a gyomorrontás idején érdemes kerülni  a szénsavas italokat. Mindamellett, hogy a víz tisztíja a szervezetet, lazítja a gyomor tartalmát, segíti az emésztést, megakadályozza a székrekedést, és csökkenti a „túlevés” okozta tüneteket.

A gyógyteák enyhítik a kellemetlen tüneteket

Gyömbér

Az egzotikus és különleges, pikáns ízű növényt elsősorban az emésztésre gyakorolt kedvező hatása miatt fogyasztják. Az emésztést javítja, nagymértékben csökkenti a puffadást, megszabadít a felgyülemlett gázoktól. Az emésztőnedvek és enzimek termelődését elősegítő növény rendkívül sok formában fogyasztható.

A legtöbb boltban, zöldségesnél könnyem beszerezhető gyömbért alaposan megmossuk, vagy megpucoljuk, majd lereszeljük. Körülbelül 2.5 dkg gyömbért beleteszünk fél liter vízbe, felforraljuk, majd lassú tűzön 15-20 percig főzzük. Szűrés után ízesíthetjük mézzel, citromlével.

Akinek nincs kedve bíbelődni a tea elkészítésével egy-két szelet megsózott gyömbérszeletet rágcsáljon el.

Epekövesek, cukorbetegek, vérhígítót szedők kerüljék a fogyasztását.

Aki behatóbban szeretné megismerni a gyömbért a következő linken további hasznos információkhoz juthat: https://everymagazin.reblog.hu/ezert-fogyassz-gyombert-a-betegsegek-ellen

Borsmenta

A különleges aromájú és ízű gyógynövény hallatán elsősorban a megfázás elleni jótékony hatása juthat az eszünkbe. A több mint 150 fajjal rendelőző menták közül a borsmenta egy túlevett nap után csodákra képes. Nehezebb ételek után, ami gyakran jár gyomorémelygéssel rosszabb esetben hányingerrel, kimondottan ajánlott. Hideg teaként olyan emésztőenzimeket mozgósít, ami a kellemetlen tüneteket enyhíti. Serkenti az emésztést és a puffadást is jelentősen csökkenti. Gyorsítja az epeműködést, epehajtó és oldja a hasi görcsöket.

Egy evőkanál szárított, vagy 3-4 friss levelet leforrázunk 2.5 dl vízzel, fedő alatt 5 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük.

Várandósanyák mellőzzék a fogyasztását, érzékeny bőrűeknek érdemes bőrpróbát tartaniuk. Epehólyag gyulladásban szenvedőknek, májbetegeknek tilos a fogyasztása.

A mentákról a következő linken még több érdekességet találsz: https://everymagazin.reblog.hu/mentak-megfazasra-emesztesre-is

Kamilla

Hazánkban talán a legismertebb gyógynövényt a népgyógyászatban évszázadok óta használják. A kézzel szedett kamilla 2015-től Magyarország hungarikuma, egy évvel később a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztálya az év gyógynövényének választotta. Elsősorban külsőleg használják, de gyulladáscsökkentő, görcsoldó, puffadást csökkentő hatásai miatt teaként is népszerű.

Ugyan úgy, minta borsmentát, gyömbért, ha a túlevés okozta panaszok enyhítésére szánjuk, evés után negyed órával érdemes langyosan elkortyolgatni. A teát másképpen készítjük. Egy csészényi körülbelül 2.5 dl vízzel leforrázunk egy evőkanálnyi száraz kamillavirágot, negyed óráig fedővel letakarjuk, majd leszűrjük.

A kamilla további hatásairól itt olvashatsz: https://everymagazin.reblog.hu/miert-erdemes-hasznalni-a-kamillat

Az almaecetet sem érdemes kihagyni

Az almaecet és a gyógynövények sem tekintendőek úri huncutságnak, vagy újdonságnak, hiszen régen a legtöbb falusi háztartásban megtalálható volt. Elsősorban a zsírok lebontásában, emésztés javításában, puffadás ellen érdemes fogyasztani. Szervezetünk által meg nem emésztett prebiotikum az emésztést segítő baktériumokat szaporítja, és segít az emésztéshez fontos kalcium felszívódását is. A pektinben gazdag almaecet az emésztést serkenti a gyomorra és a bélrendszerre is kedvezően hat.

Naponta 2.5 dl vízhez tegyünk egy evőkanálnyi almaecetet, amit mézzel ízesíthetünk.

A gyomorfekélyesek, súlyos gyomorbántalmakban szenvedők mellőzzék.

További érdekességeket itt találsz: https://everymagazin.reblog.hu/ezert-fogyassz-almaecetet

A gyógynövényeket mindenki saját felelősségre fogyasztja, ha valamiben bizonytalan, betegségben szenved, érdemes szakember tanácsát kikérni.

Amennyiben tetszik a bogunk csatlakozz facebook oldalunkhoz https://www.facebook.com/Every-Magazin-minden-ami-%C3%A9let-109632513779468/?modal=admin_todo_tour , ahol lájkolhatod és megoszthatod a cikkeinket. Tarts velünk!

A képek forrása a pixabay

" Kereskedelmi felhasználásra ingyenes
Nem szükséges feltüntetni a tulajdonságokat."

 

K&P