Az  emberi szervezet megfelelő működésének egyik előfeltétele az immunrendszerünk. Nagyon sok természetes módja van, hogy egészségesek maradjunk és hatékonyan küzdjünk a betegségek ellen. Temérdek gyümölcsből készülnek ecetek, mi most az almaecet hatásait mutatjuk be.

Elsősorban a fogyókúrázók, használják előszeretettel, hiszen a zsírok „égetésében” is hatékony. Az egészséget óvja, és a benne lévő hatóanyagok miatt egyre több szépségipari termék alapanyaga. Biológiailag előállított organikus ecetet válasszunk, de ha időnk és kedvünk van otthon is előállíthatjuk. A legtöbb bolt polcain megtalálható, érdemes adalékmenteset választani, de ha van időnk, akár lakásban is könnyem előállíthatjuk, amiről a cikk végén olvashattok.

Évezredek óta közkedvelt

Mint a legtöbb természetes szert az almaecetet is régóta fedezték fel és különféle módon használták..Egyiptomban a régészek a fáraók előtti időszakból vázákban ecetmaradványokra bukkantak.  A perzsák és a babiloniak élelmiszereket tartósítottak almaecettel, így az eladásra szánt portékák nem romlottak meg. Hippokratész is ismerte a víz, ecet, és méz keverékét, amit sebek gyógyítására, sérülések kezelésére, és légzőszervi betegségekre ajánlotta. A rómaiak itala a „pocca” almaecettel kevert víz volt, mert oltotta a szomjat. Gyakran különféle alapanyagokat ecetben erjesztettek. A sült halakat ecettel marinálták. „Moretum” salátájukba eceten kívül fokhagymát, vöröshagymát, koriandert, kecskesajtot tettek, kevés olajjal meglocsolva.

Az almaecet alapanyaga

Az alma sok flavonoid tartalmának köszönhetően, erősíti az immunrendszert, rákmegelőző-gyulladáscsökkentő hatással bír, segít a fertőzések leküzdésében, de antioxidáns hatása is kiemelendő, ami főleg a gyümölcs héjában található chiorogénsav, glycosid, qercetin, phloretin, epicatechin tartalmának köszönhetően. Rosttartalma miatt az emésztést is elősegíti, egyharmada pektin, ami anyagcsere javító, savtartalma pedig a bélmozgást segíti elő. Bevonja a vékonybél falát, így a cukorbetegek is bátran fogyaszthatják.

Vitaminban, ásványi anyagokban gazdag

Ásványi anyagokban is bővelkedik. többek között foszfort, fluort, kalciumot, káliumot, magnéziumot, nátriumot, szilíciumot tartalmaz A béta karotin kiemelendő sejtvédő és antioxidáns. A, B1, B2, B6, C. E. P vitamin és provitamin is jelentős mennyiségben megtalálható az almaecetben.

Mire használható?

  • egyensúlyban tartja a szervezet ökoszisztémáját a ph-t lúgosítja, ezáltal a szervezet ellenálló képességét növeli
  • zsírbontó hatása miatt fogyasztó hatása van
  • enyhíti az allergiás tüneteket
  • torokfájásra, arcüreggyulladásra, influenzás tüneteket csillapítására
  • gyomorégésre, refluxra
  • izületi gyulladásra
  • gombás fertőzésekre, Candidára
  • bőrproblémákra, kiütésekre, pattanásokra

A gasztronómia is bátran nyúl hozzá, savanykás, pikáns íze miatt, elsősorban salátákat lehet az almaecettel ízesíteni.

Almaecetes céklasaláta

Tisztítás után a vöröshagymát aprítjuk, pár percig lassú lángon hevítjük. A céklákat vékony szeletekre vágjuk, vagy lereszeljük a hagymával összepároljuk. Fűszerezzük sóval, borssal, kevés mézzel, borókabogyóval, majd kevés vízzel teszünk hozzá, almaecettel ízesítjük, majd egy órán át fedő alatt pároljuk. Adagonként tejföllel meglocsoljuk, petrezselyemmel díszítjük.

Hozzávalók

  • 1 kg cékla
  • 1 ek méz
  • 1 ek almaecet
  • ízlés szerint: bors, borókabogyó, só
  • 1 ek tejföl
  • csipet petrezselyem

Kúraszerűen, de akár naponta is fogyaszthatom?

Az íze először furcsának tűnhet, de a ha méz kerül bele, kimondottan élvezhetővé válik. viszont vízzel, minden esetben hígítani kell.

Érdemes eldönteni. mi vele a cél, amennyiben fogyókúra kiegészítőjeként szeretnéd fogyasztani különféle étrend kiegészítők nélkül Naponta két alkalommal érdemes inni. 2 dl vízbe egy evőkanál almaecetet kell felkavarni. Először felkelés után éhgyomorra fogyaszd, a második „adagot” ebéd előtt 15 perccel idd meg. A kúrát érdemes egy hónapon keresztül folytatni.

Egészségmegőrzés céljából éhgyomorra felkelést követően, az adag ugyanaz, mint a kúra esetén.

A szépségápolásban is egyre nagyobb teret hódít meg, a bőrödre és a hajadra is jótékony hatással bír. Ha az előbbit szeretnéd, tisztán tartani egy kád vízbe 2 dl almaecetet tegyél, ha a hajadat akarod selymesebbnek tudni 5 liter vízben kell 5 dl-t elkeverned, mindezt elég 3 naponta megtenned.

Házilag is egyszerű elkészíteni

Nem ördöngösség, kevés időt-energiát kell rászánnod, de pénztárca kímélő, nem is beszélve, ha te készíted,  tudod milyen alapanyagokat használsz, így csalódás nem érhet.

Egy ötliteres befőttes üveget tölts meg 1/3 rész almával.  4 liter vizet forralj fel, amibe belekerül 20 dkg cukor, majd hagyd kihűlni.

A gyümölcsöt nem kell megtisztítanod, csak megmosnod, és apró darabokra vágnod. A penészes részeket dobd el, mert hamar megromlik az alma.

Töltsd fel az üveget a cukros vízzel, ne teljesen, hogy ki ne forrjon. Az erjedés gyorsabbá tétele miatt tegyél a tetejére kenyeret, majd ruhával takard le, és kösd meg.

10 napig érleld 25 fokos szobahőmérsékleten.

Utána, szűrd le, önts üvegekbe, takard le vászonnal.

Körülbelül egy hónap múlva forrás után kezd letisztulni, a tetején kocsonyás réteg ecetágy képződik, amit vegyél le róla, fejtsd le az ecetet, az ecetágyat tedd félre a hűtőbe egy kevés ecettel, később felhasználhatod.

Amennyiben valaki orvosi kezelés alatt áll, fogyasztása előtt kérje ki kezelőorvosa véleményét.

Amennyiben tetszik a bogunk csatlakozz facebook oldalunkhoz https://www.facebook.com/Every-Magazin-minden-ami-%C3%A9let-109632513779468/?modal=admin_todo_tour , ahol lájkolhatod és megoszthatod a cikkeinket. Tarts velünk!

A képek forrása a pixabay

" Kereskedelmi felhasználásra ingyenes
Nem szükséges feltüntetni a tulajdonságokat."

K&P