Szinte kapkodjuk a fejünket az újabbnál újabb élelmiszerek megjelenésekor. Közülük az egyik az azték zsálya néven is ismert chiamag. Az apró magok, ha csodát nem is tesznek a szervezetünkkel, azonban fogyasztása több táplálkozástudományi szakember által is javasolt. Bemutatjuk miért érdemes egészségünk érdekében kipróbálni a chiát.

Az aztékoknak az ókorban a táplálkozásuk alapját jelentette, hiszen vadászatuk során a hírnököknek biztosította a megfelelő energiamennyiséget és tápértéket. Mindamellett hittek a chia misztikus értékében is, úgy gondolták, hogy a mag fogyasztója természetfeletti képességekkel fog bírni. Közép-és Dél-Mexikóban és Guatelemában őshonos növényről a Codex Memdoza-ami egy azték kódex- szerint Kolumbusz Kristóf előtti időkben az egyik legfontosabb élelmiszerként tartottál számon. Akkoriban akkora gazdasági jelentőséggel bírt, mint a kukorica. ami elsősorban széles felhasználási módja miatt történhetett meg.

Mi is termeszthetjük

A menta nemzettségébe, az árvacsalánfélék családjába tartozó azték zsálya nem csupán a hatása a külseje miatt is a kertünk ékessége lehet. Termetes mérete miatt cserép helyett érdemes dézsába vagy a kertbe helyet találni, hiszen, akár két méterre is megnőhet. Meleg, fényben gazdag helyiségben a tél elmúltával otthon magról nevelhetünk palántát.  Talán ez a legbiztosabb mód, hogy egészséges növényünk legyen, mert a hideg idő nem barátja a növénynek, Kis üvegházban, párás környezetben, 4-6 hetes korban, amikor 6-8 levelet ereszt kerülhet ki a fagyok elmúltával a szabadba.

Amennyiben van kertünk a fagyos szentek után gyommentes szabadföldbe is vethetjük az apró magokat. Rendszeresen locsoljuk, de ne öntözzük túl a növényt. A pompázó chia bevonzza a méheket, pillangókat is. Július augusztus tájékán a virágok száradásakor, amikor egy-két szirmot hullajt el, de nem barnul be teljesen, szedhetjük a magokat. Szárítás után akár papírzacskóban száraz hűvös helyen tároljuk.

Magas a beltartalmi értéke

A többi élelmiszerekhez képest magas tápanyag összetétele miatt érdemes a fogyasztása. A többi gabonaféléhez képes, mint az árpa búza, több benne a fehérje.Omega 3, ami a vérzsírértékre gyakorol kedvező hatást és Omega 6 esszenciális zsírsavtartalma jelentős. Például az alfa-linolénsav gyulladáscsökkentő hatású,  amit a szervezet nem tud előállítani, így külső forrásból kell bejutatni.A tehéntejnél ötször nagyobb mennyiségben tartalmaz kalciumot, de a méltatlanul népszerűtlen spenótnál is több vas van a chia magban.

Miért érdemes fogyasztani?

Magas a rosttartalma

A táplálkozástudományi szakemberek felhívják a figyelmet a megfelelő mennyiségű rostbevitel fontosságára. A chiamag kitűnő forrás, hiszen mintegy 16-30 százalékban tartalmaz rostokat.

Az egészséges emésztőrendszer működéséhez elengedhetetlen. Javítják a bélmozgást, ezáltal elősegítik a salakanyagok távozását. Mint minden élelmi rostnál a chiamag fogyasztásakor is figyelni kell a megfelelő folyadékbevitelre, ellenkező esetben székrekedést okozhatnak. A chiamag a bélben térfogatának 12-szeresére megdagad.

Antioxidáns is

Az élő szervezetben és a táplálékban lévő vegyületek létfontosságúak, hiszen sejtvédők, és megkötik a szabad gyököket. Idős korban  ezeknek a vegyületeknek a száma csökken, ezért fontos a szervezetbe juttatni, akár chiamaggal, ami tartalmaz a szabadgyököket megkötő fenolsavat, szelént és E vitamint is.

Folynak kutatások betegségek kapcsán

Ez idáig a tudományos kutatások nem bizonyították be, hogy a chiamag kiemelkedően hatásos a cukorbetegek, daganatos betegek, szív és érrendszeri betegségben szenvedők számára. Viszont az említett összetevők miatt az egészség fenntartásában, a változatos, kiegyensúlyozott étrend miatt fontos tényező lehet.

Felhasználása

Indíthatjuk a reggelt, ha 10 százalékban a pékárú tetejére szórunk, vagy a gabonapehelybe keverünk chiamagot.  Joghurtokhoz kefirekhez is adhatunk, ebben az esetben 4.5 deciliter mennyiséghez 15 grammot tegyünk. Mivel a mag megszívja magát, amihez idő kell miután összekevertük, várjunk a fogyasztása előtt negyedórát.

Vigyázni kell a mértékkel

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal korábbi közleményében káros következményeit is hangsúlyozta a chia magnak. Figyelni kell a napi bevitelre, ami 15 gramm, ellenkező esetben számolhatunk a kellemetlen következményekkel. Emésztőrendszeri problémákat okozhat, ezért nem szabad túllépni a javasolt mennyiségen. Ezen kívül az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság allergizáló hatásara is figyelmeztet.

Az egyre nagyobb kereslet miatt nemcsak szaküzletekben, akár a hipermarketekben is találkozhatunk az egzotikus növénnyel. Mivel az Európai Unióban új élelmiszernek minősül, a forgalomba kerülés előtt szigorú engedélyezési eljárásoknak kell megfelelnie. Kimondottan előrecsomagolt termékként értékesíthető, amin szerepelnie kell a Salvina hispanica feliratnak.

Vérhígító hatása feltételezett, így, aki véralvadás gátló gyógyszereket szed, kérje ki a kezelőorvosa tanácsát.

Amennyiben tetszik a bogunk csatlakozz facebook oldalunkhoz https://www.facebook.com/Every-Magazin-minden-ami-%C3%A9let-109632513779468/?modal=admin_todo_tour , ahol lájkolhatod és megoszthatod a cikkeinket. Tarts velünk!

A képek forrása a pixabay

" Kereskedelmi felhasználásra ingyenes
Nem szükséges feltüntetni a tulajdonságokat."

 

K&P