A koronavírustól függetlenül a kéz helyes fertőtlenítése egy alapvető higiéniai alapelv. Betegségektől függetlenül több alkalommal a mindennapok részévé kellene hogy váljon. Készlethiány esetén is megoldás lehet a házilag elkészíthető fertőtlenítőszer.

Az alapvető személyi higiéniai szabályok betartásával az influenzajárvány okozta veszélyek korlátozhatóak, a kórokozók miatti fertőzésveszély csökkenthető.  Több járványügyi szakember kiemelte, hogy a „hagyományos”, szappannal történő kézmosás is sokat segít a megelőzésben. Elsősorban az alaposságon és a gyakoriságon van a hangsúly.

A személyes felelősség az egyik meghatározó tényező a betegségek megelőzésében. Előfordulnak helyzetek, amikor a fertőzéstől való félelem pánikhangulatot eredményez, ami vásárlási lázban is megmutatkozhat. A drogériák polcai üresen fogadnak, mikor fertőtlenítőszereket szeretnénk vásárolni.

Aggodalomra semmi ok, hiszen házilag otthonukban is készíthetünk hatékony fertőtlenítőket. Az alapanyagok beszerzése kissé több időt vehet igénybe, de pénztárcakímélőbb a boltban kaphatónál, és a legváratlanabb helyzetekben is rendelkezésünkre áll.

Az összeállításnál törekedtünk arra, hogy az összetevők viszonylag könnyen elérhetőek és ne túl drágák legyenek. Ebben az írásban kimondottan a kézfertőtlenítőket mutatjuk be, hamarosan a különféle helyiségek tisztántartására alkalmas házi készítésű fertőtlenítők lesznek terítéken.

Alkoholt nem tartalmazó szer

Egy üres alaposan kitisztított flakonba, vagy tégelybe tegyünk 6-7 csepp levendulaolajat, ami mindamellett, hogy kellemes illatű és fertőtlenít is. Ezután csepegtessünk 20 csepp eukaliptuszolajat, ami teafaolajjal helyettesíthető. A karakteres illatot nem kedvelők, inkább az előbbit válasszák. Alaposan leverjük össze, és tegyünk hozzá 2-3 dl mennyiségben natúr krémet, Vagy Alo Vera zselét.

Alkoholos fertőtlenítő

Egy permetszóró flakonba beleöntünk 3dl mennyiségű desztillált vizet, 30 ml alkoholt (kb.: 2 evőkanál), ami nemcsak tartósítja a készítményt, hanem a tartósságát is megőrzi. Belecsepegtetünk különféle az ízlésünknek megfelelő illóolajokat. A citrom, rozmaring, eukaliptusz, szegfűszeg kellemes illatű és fertőtleníti a felületet. Mindegyikből egy-egy mokkáskanálnyit.

Minden esetben, mint a legtöbb akár boltokban is elérhető szerek kiszáríthatják a kezet és károsíthatják a bőr hámrétegét. Ezért napközben két-három alkalommal bőrtápláló krémekkel kenjük be.

Hol szerezhetjük be az „alapanyagokat”?

A legtöbb Herbáriában, drogériában beszerezhetőek az illóolajok, és az aloé zselé. Desztillált vizet, benzinkutak, autósboltok, hipermarketek egyaránt árusítanak. Alkoholt a gyógyszertárakban keressük.

Amennyiben tetszik a bogunk csatlakozz facebook oldalunkhoz https://www.facebook.com/Every-Magazin-minden-ami-%C3%A9let-109632513779468/?modal=admin_todo_tour , ahol lájkolhatod és megoszthatod a cikkeinket. Tarts velünk!

A képek forrása a pixabay

" Kereskedelmi felhasználásra ingyenes
Nem szükséges feltüntetni a tulajdonságokat."

K&P