Nagyon fontos a pánikhangulat gerjesztésének megszüntetése, és lakosság objektív tájékoztatása. A hivatalos szervek feladata a másodlagos járványügyi intézkedések betartatása, egyéni felelősség is az alapvető higiénia. Mit tudunk eddig, és mit lehet tennünk? Lényegre törően ezekre a kérdésekre is kerestük a válaszokat.

Koronavírus Életmód

Nagyon sok kérdés merül fel a koronavírussal kapcsolatban. Az eddigi vizsgálatok alapján szinte biztos, hogy a 11 millió népességű Vuhan a kiindulópont. A kínai város egyik belvárosi halpiacán kerültek elő a vírus első nyomai.

Elsőként a kígyót nevezték meg a jelenlegi koronavírus terjesztőjeként, amit az is alátámaszthatott, hogy azon a piacon is árulták, ami a feltételezések szerint a járvány kiindulópontja lehetett. Az elméletben több járványügyi szakember, kutató kételkedett, mondván nincs bizonyíték, hogy a vírus képes e ezt a hüllőfajt megfertőzni.

A forrás nyitott rejtély, jelenleg a denevérek kerültek fókuszba, mert számos vírus génkészletét rejtik. A denevérfajok száma 1500-1600 körüli, azaz nagyon sokfélék, amikből rengeteg mutáció alakulhat ki. Önmagában ezeknek az állatok kiirtása sem jelentene megoldást, ugyanez vonatkozik a rágcsálókra és számos vírust hordozó állatfajra.

Az első koronavírust az 1960-as években izolálták megfázásban szenvedő beteg orrüregéből, ezek a vírusok a humán koronavírus elnevezést kapták. 60 év elteltével a mutálódott változatának megfékezése, vakcina kifejlesztése, a járvány terjedésének megakadályozása, a betegek gyógyítása és megszámlálhatatlan probléma hatékony kezelése, megoldása a legnagyobb kihívás.

Az Egészségügyi Világszervezett pár napja kiadott jelentése szerint az új koronavírus rokonságot mutat a SARS és MERS koronavírussal. Az előbbi egy súlyos akut emberi légzőszervi megbetegedéseket okozó vírus. Utóbbi egy közel-keleti légúti koronavírus, mindkét esetben bizonyítottá vált, hogy a kórokozó állatról köztes gazda mutáció révén átjutott egy másik köztes gazdába, fejlődött, majd elérte az emberről emberre terjedő változatot.

Jellemző tünetek

A koronavírus tünetei kezdetben hasonlítanak az általános influenza, vagy más légúti betegségkor leggyakrabban előforduló tünetekhez is, ami a diagnózis felállításában nehézséget okozhat. A fáradékonyság, levertség párosul magas lázzal, száraz köhögéssel. Az általános tünetek átterjedhetnek a tüdőre, ami súlyos légzési nehézséget okozhat.   

A koronavírus szövődménye veseelégtelenség, súlyosabb esetben halál lehet. Viszont az eddig rendelkezésre álló információk szerint az esetek többségében a fertőzés enyhe, vagy közepes súlyú tünetekkel jár. A jelentések szerint leginkább a legyengült immunrendszerű idős embereket érinti, a krónikus betegségben szenvedőket. Lappangási ideje, egyelőre ismeretlen, feltételezések szerint 10-14 nap lehet, ezen idő alatt is fertőz a vírus.

Mit tehetünk?

Az Egészségügyi Világszervezet magyar nyelvű Facebook- oldalán a következő ajánlásokat teszi közzé https://www.facebook.com/WHOHungary/photos/a.767307700045157/2529848150457761/?type=3&theater

  • gyakori kézmosás, lehetőleg alkoholos alapú, fertőtlenítő hatású szappannal
  • tüsszentés és köhögés esetén zsebkendő használat, ami után ismét alapos kézmosás szükséges
  • lázas betegekkel való kontaktus kerülése
  • lázas megbetegedés esetén orvos felkeresése, a korábbi külföldi utazásokról információ adás
  • élő, vagy levágott állatokat forgalmazó piacok elkerülése, olyan területen, ahol az új koronavírus már megjelent
  • nyers, vagy nem megfelelően hőkezelt állati eredetű élelmiszer fogyasztásának kerülése

Info: https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/advice-for-public?fbclid=IwAR1Ua7t3pEiIMO7-57vk8PAEbTU-fE1Ma8reS4mZf6lPVVw5K27cWOlfBFY

A szájmaszkkal kapcsolatban eltérőek a vélemények. Sokan mindenképpen javasolják a viselését, mivel a koronavírus cseppekkel ürített, és a mindennapi életben vannak, akik nem tartják be a tüsszögés, tüsszentés etikettjét.

Reményt keltő, hogy elkészült a genom, ami a szervezet teljes örökítő információját jelenti, amely a DNS-ben van kódolva egyes vírusokban, RNS-ben. A diagnosztikai teszt rendelkezésre áll, és elérhető, ami feltételezheti, hogy a világ a korábbi járványokhoz képest határozottabban reagált. A koronavírustól függetlenül kutatóhálózatok jöttek létre, elindult a vakcina fejlesztés, a kockázatelemzés.

A WHO egyelőre nem hirdetett globális vészhelyzetet, Magyarországon ez idáig nem regisztráltak betegeket.

Amennyiben tetszik a bogunk csatlakozz facebook oldalunkhoz https://www.facebook.com/Every-Magazin-minden-ami-%C3%A9let-109632513779468/?modal=admin_todo_tour , ahol lájkolhatod és megoszthatod a cikkeinket. Tarts velünk!

A képek forrása a pixabay

" Kereskedelmi felhasználásra ingyenes
Nem szükséges feltüntetni a tulajdonságokat."

K&P