Gyógynövények Gyömbér

Gyömbér történelem

A történetírók szerint már Kr. előtt több századdal fűszer - és gyógynövényként is használták. Dél- Kelet Ázsiában, Indiában és Kínában 3000 éve termesztik a trópusi növényt. Népszerűségét bizonyítja, hogy az első Kínai fűszerkönyvben is szerepel. A kínai orvosi könyvbe is bekerült, de érdekes módon mindkét esetben csak a szárítottat említették meg. Jóval később Kr. után 500 évvel írnak a növényről.

A tibetiek elsősorban, az élet megújítójának tartják és tartották a mai napig nagy becsben és elsősorban a sejtmegújító hatása miatt használják. Jelenleg is számottevő elixíreket, illóolajokat készítenek a gyömbérből.

Az indiai gasztronómia egyik alapfűszere, emellett az ételek tartósítására is használták. Istentől való félelmük miatt a vallásos ünnepek alkalmával étkezés előtt fogyasztották, mert az édeskés lehelettel nem sértették meg az isteneiket.

A XII-XII. század fordulóján készült Pray kódexben összesen 27 gyógynövényt említ, köztük a gyömbért is.

Egy kis botanika

Az egyszikű évelő növény a gyömbérfélék családjába tartozik, alsóleveleik hosszúnyelűek, tagoltak és szárnyaltak, három levélből állnak a felsők, virágai 8-15 mm hosszúak. A népi gyógyászat és a gasztronómia az ujjasan elágazó 8-15 centiméter hosszú, átlagosan 2 centiméter vastag gyökerét használja.

A trópusi Ázsia esőerdőiben őshonos. elsősorban a nedves réteket kedveli, Ázsián kívül Észak- Amerikában, Európában is elterjedt.

Milyen anyagokat tartalmaz?

Karakteres, sajátos kissé kesernyés, csípős ízét a gyömbér gyökértörzse adja, ízét a gingerol tartalma, aromáját az illóolaja adja. Hatóanyagtartalma közvetlenül a héj alatt a legmagasabb.

A-, B-, E-, C-, vitaminokban gazdag, többek között cinket, foszfort, kalciumot, káliumot, vasat tartalmaz.

Mennyit ehetünk belőle?

Gyógynövények Gyömbér

A kutatások szerint felnőttek naponta maximum 4 grammnyi mennyiséget fogyaszthatnak a gyömbérgyökérből. Gyermekek 2 év alatt semmilyen formában nem kaphatnak, várandósok, és két év feletti gyermekek maximum 1 grammnyit ehetnek.

Elsősorban fűszernövény, de a népi gyógyászat számos betegség kialakulásánál használja

Miben segít?

Emésztőrendszerre gyakorolt hatása

A gyomor- és bélrendszerre jótékony hatással bír, a hasi görcsöket hatékonyan oldja, és szélhajtó tulajdonságai miatt a puffadást jelentősen csökkenti. Enyhe emésztési zavarok esetén, ami puffadással, gyomorrontással, enyhe hányingerrel jár érdemes a gyömbért kipróbálni. Elsősorban étvágynövelő, és emésztést serkentő hatása miatt közkedvelt a növény.

Gyulladáscsökkentő hatása

A benne lévő cseranyagok miatt gyömbérteával, vagy gyömbért tartalmazó szájöblítővel érdemes gargalizálni száj, vagy garatgyulladás esetén. Gyulladáscsökkentő hatása miatt az enyhe megfázással járó tüneteket: köhögés, orrfolyás csökkenti.

Koncentrációt növelő

A központi idegrendszerre nem gyakorol hatást, ezért e tekintetben mellékhatásai nem ismertek. Állandó koncentrációt igénylő munkavégzőknek ajánlott, mert a koncentrációt elősegíti.

Potencianövelő

A nem megfelelő vérkeringés impotenciát okozhat, mert a sérült erek vérrel nem tudnak megtelni, a gyömbér a keringést jelentős mértékben serkenti, mindezt a gingerol nevű vegyület okozza.

Hogyan, és milyen formában alkalmazhatjuk?

Gyógynövények Gyömbér

Tea

Emésztési problémáknál, megfázáskor forraljunk fel fél liter vizet, tegyünk bele körülbelül 2 dkg reszelt gyömbért, negyed óra múlva szűrjük és langyosan fogyasszuk.

Külsőleg alkalmazva olajok

Az említett gyulladáscsökkentő hatása miatt ízületi gyulladásra, kisebb zúzódáskor 10 ml semleges olajba tegyünk a gyömbérolajból pár cseppet és kenjük be e kezelt bőrfelületet.

Aromaterápiában

Meghűlésnél, fejfájásnál 4 csepp gyömbérolajat, keverjünk össze 1 csepp fahéjolajjal, párologtatva használjuk.

Inhalálva pár csepp olajat zsebkendőre csepegtetve, csökkenti a megfázással járó tüneteket.

Mire figyeljünk?

Az Amerikai Élelmiszer-ellenőrzési Hivatal az FDA az általánosan biztonságos növények közé sorolja, de a fogyasztásánál oda kell figyelni az elfogyasztható mennyiségre és az esetleges mellékhatásokra. Bizonyos betegségek esetén érdemes elővigyázatosnak lenni, az alábbiak esetén érdemes más gyógy-, vagy fűszernövényt kipróbálni.

Óvatosan a fogyasztásával

Epekő fennállásakor nem érdemes kockáztatni, mert a gyömbér fokozza az epe termelését és az összehúzódások számát így nagy mennyiségben alkalmazva bejuthat az epe csatornába.

Cukorbetegségnél

Keményítő és cukortartalma miatt fogyasztása előtt mindenképp konzultálni kell az orvossal.

A véralvadást gátolja, ezért, aki vérhígítót szed, kerülje a gyömbér fogyasztását.

A gyógynövényeket, fűászernövényeket mindenki saját felelősségre fogyasztja, ha valamiben bizonytalan, betegségben szenved, érdemes szakember tanácsát kikérni.

A gyógynövények bizonyos betegségek kialakulásnak megelőzésében is lehetnek az ember partnerei.

Amennyiben tetszik a bogunk csatlakozz facebook oldalunkhoz https://www.facebook.com/Every-Magazin-minden-ami-%C3%A9let-109632513779468/?modal=admin_todo_tour , ahol lájkolhatod és megoszthatod a cikkeinket. Tarts velünk!

 

K&P