„A mese abban segít, hogy megismerje és birtokba vegye a világot, minél tovább legyen gyerek”. Csukás István 83 éves korában elhunyt. A hazai gyermekirodalom nagyságára, többek között a Süsü, a Sárkány, a Pom Pom, vagy a Keménykalap és Krumpliorr atyjára emlékezünk.

Emberi történetek Csukás István

Elnézést kérek a talán kicsit suta megszólításért, valójában már ez is gondot okozott a levél megírásakor. Továbbá az, hogyan jövök én, hogy levelet írjak Önnek, de egyszerűen önző módon muszáj a gondolataimat kiírnom magamból.  Ha már a levél nem is érkezik meg a címzetthez, talán, majd egyszer valamikor személyesen is átadhatom.

A reggeli rituáléim közé tartozik a napi hírek elolvasása, amely nem mindig hat szívmelengetően az egészségesnek maradni akaró elme számára. Mindamellett, hogy szeretek tudni a világ folyásáról a negatív, álságos, lélekromboló írásokat megpróbálom figyelmen kívül hagyni. Viszont, amikor megpillantottam a legtöbb portálon a haláláról szóló írást, szinte mindegyiket megnyitottam, majd a döbbenettől, néha félbeszakítottam az olvasást. Higgye el Pista bácsi nem a stílus miatt, hiszen pártállástól, ideológiától, gondolkodástól, bármilyen hovatartozástól függetlenül mindegyik a méltatásáról szól és az Ön felé áradó feltétel nélküli szeretetről.

Személyesen soha nem találkoztunk - vagyunk így pár millióan - , de ez sem fedi teljesen az igazságot, hiszen a mesék, színdarabok, versek révén megszámlálhatatlan gyermek nőtt fel a művein. Felnőttként ezekből is táplálkozunk, szerencsés esetben megőrizvén gyermeki tisztaságunkat. Igen a jelen idő mindvégig jelen lesz, az alkotás soha nem merül a feledés homályába, nyomot hagynak kortól függetlenül az emberi lélekben.

Pár esztendővel ezelőtt feleségemmel elhatároztuk Dunántúlon a Balaton közelében szeretnénk letelepedni. Azóta a város zajától kissé távol a természet közelségében éljük mindennapjainkat. Költözésünket megelőzően, pár kilométerre leendő otthonunk felé haladva Balatonszárszónál az autóban ülve felkiáltottam. A feleségem a vezetésre koncentrált, de én folyamatosan mondogattam neki: „Nézd, itt van a Csukás Istvánról elnevezett színház, egyszer ide mindenképpen el kell jönni”.

Balatonszárszón az egyik épület pusztulásra volt ítélve, amire nem volt pénz, és a településvezető rájött a felújítás kevesebb pénzt emészt fel a lebontásánál. A legjobb megoldás a színház létrehozása volt, amihez Ön is boldogan adja a nevét, hiszen tudja a Csukás István név becsalja a gyerekeket a teátrumba. Támogatók nélkül sem adták fel a tervet, és többször büszkén hangsúlyozta, a közel 2000 lélekszámú település lakóinak is köszönhetően az álom valóssággá vált. Összeadták a rávalót.

A második otthonának tekintett település közel 30 éve élete meghatározó része, ahol mérhetetlen szeretet veszi körül, ami nélkül a létezése lehetetlen lenne. Ezt az érzést folyamatosan tudtára adják, és higgye el pár nappal a halála után ez a szeretet a végtelenségig kitart. Tudják mit érez Balatonszárszóért, amit többször el is mond, „Ugyan a fél életemet itt töltöm, de sose fél szívvel, hanem teljes szívvel.”

Olvastam sokaknak örömmel meséli, hogy Balatonszárszón a reggeli felkelés után a közelébe lévő boltba a bevásárlás mintegy másfél óráig tart. Nem azért, mert a 3 kilométernyi utat ennyi ideig tudna megtenni, hanem mert az emberek leszólítják, beszélget velük, de a legnagyobb örömet a gyermekek jelentik, akiknek a feje búbját megsimogatja és beszélget velük.

Önnél kevesebben ismerik a gyermeki lelket, másképpen, hogyan lenne olyan népszerű a Süsü, a Pom-pom, vagy a Nagy ho-ho horgász, vagy a nemzetközi díjat nyert Keménykalap és Krumpliorr?

Kitartóan hisz benne, hogy a gyermekek biológiai és egyéb tulajdonságaik ősidők óta hajszálpontosan ugyanazok. A környezet és a világ változik körülöttük, de nem annyira, hogy a gyerekek könnyedén egy perc alatt ne tudnák felfogni. „Azzal kell foglalkozni, hogy mennyit tudunk nekik nyújtani a világból, Ha jól vigyázunk erősödni fog mindene a szíve a lelke, az érzelmei és egy nagyon boldog felnőtt lesz belőle”.

Szereti, ha az Önt körülvevőkről a jókedv sugárzik, ha rosszkedvet észlel mindenkit jókedvre akar deríteni. Soha nem felejtem el ezt a mondatot: „A  rosszkedvet erőfeszítéssel lehet átbillenteni jókedvé, ez mindenkinek hasznos, jól járnak az emberek és az egész világ”.

Mindig elmondja, talán most, hogy már fizikai értelemben nincs velünk megfogadjuk, hogy az igazi örömhöz és igazi boldogsághoz barátság kell, jó idő kell, öröm kell és az életbe való hit.

Örömmel veszi, hogy pár éve a színház érdeklődik a darabjaiért, és Ön, mint egy gyermek ül a nézőtéren és örül, hogy az Ön szavait a színészek, a színpadon, milyen remekül el tudják mondani. Ez a hozzáállás mennyire „csukás”, hogy a saját sikeréről beszélve, soha nem hagyja ki az alkotótársait. A színészeket, operatőröket, vagy bármelyik közreműködőt egyenrangúnak tekinti.

Pista bácsi azt érzi, hogy két szárnya van a vers és a mese, úgy repül. Most már angyali szárnyakon ül, és huncut mosolyával Pomponnal, Süsüvel egy újabb versen, mesén, színdarabon, dolgozik, mindezt elsősorban a gyermeki lélekért.

Mindent köszönünk!

Kisújszálláson 1936. április 2-án egy nehéz sorsú kovácsmester fiaként látta meg a napvilágot. Az első világháború után jelentkezett a békéstarhosi zeneiskolába, hegedűművésznek készült. Felvételt nyert volna a Zeneakadémiára, de ő a jogi kart választotta, de egyik tanulmányát sem fejezte be. Pályafutásában meghatározó fordulat következett be, mikor is egy barátja által beküldött verseit a Magyar Rádió által hirdetett egyik pályázatát megnyerte. 17 évesen elhatározta költő akar lenni. Munkahelyei mindig az irodalomhoz kötődtek, Az 1960-as évek közepétől főként a gyermekeknek írt. Folyamatosan jelentek meg mesekönyvei, gyermek regényei, verses meséi. Közel száz kötete jelent meg hazánkban és külföldön. A teljesség igénye nélkül halhatatlan művei a Süsü, a Sárkány, a Pom Pom. 1975-ben a hollyvoodi X. televíziós fesztiválon a Keménykalap és krumpliorr című játékfilm megkapta a fesztivál nagydíját és Az Év Legjobb Gyermekfilmje címet is.

A képek forrása: Készítette: Takkk - A feltöltő saját munkája, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=49117292

Amennyiben tetszik a bogunk csatlakozz facebook oldalunkhoz https://www.facebook.com/Every-Magazin-minden-ami-%C3%A9let-109632513779468/?modal=admin_todo_tour , ahol lájkolhatod és megoszthatod a cikkeinket. Tarts velünk!

K&P