Az egészséges emberi szervezet működéséhez nélkülözhetetlen a megfelelő minőségű és mennyiségű bélflórák biztosítása. Hiánya számos betegség okozója lehet.

A bélflóra leegyszerűsítve a bélnyálkahártyán lévő baktériumokból, mikroorganizmusokból áll.  Az egészséges emésztőrendszer működésének alappillére. Szerepük van az anyagcsere folyamatokban, hiszen részt vesznek a megemészthetetlen és megemésztett szénhidrátok lebontásában, a bélhámsejtek működését is serkentik.

Elősegítik a kalcium, magnézium, vas felszívódását, valamint B vitaminokat és K vitamint termelnek. Mindezek a feladatok jelentős mértékben hozzájárulnak az emberi szervezet egészséges és kiegyensúlyozott működéséhez.

A normál bélflóra védelmez a káros kórokozókkal szemben, a bélhámsejtek számára megtermeli a rövid szénláncú zsírsavakat. Az immunrendszert rákényszeríti az állandó készenléti szint megtartására.

Amennyiben az emésztőrendszer egyensúlyi állapota különféle okok miatt megbillen, az említett feladatokat kevésbé, vagy egyáltalán nem képes ellátni. Mielőtt rátérnénk a bélflórákat veszélyeztető tényezőkre, az egyensúlyi állapot fenntartásának fontosságára, kérdések merülhetnek fel. Születésünk óta vannak bélflóráink, és az emésztőrendszer valamennyi részén ugyanazok a mikroorganizmusok, baktériumok, ugyanolyan mértékben vannak jelen?

Nem. A baba világrajövetelekor a bélflóra teljesen steril, majd az idő előrehaladtával, szoptatáskor, levegővételkor, tárgyak érintésével folyamatosan beépül, és egyre erősebbé válik.

Ki gondolná, hogy a bélflórák súlya a testtömegünk tíz százaléka, a széklet 40- 60 százalékát teszi ki. Az emésztőrendszer szakaszaiban a 300-500 baktériumfaj megoszlása eltérő. A gyomortól a végbél felé haladva a baktériumok, és a mikroorganizmusok száma is nő. A gyomorban 103 ml-nél kevesebb, a vékonybélben az éhbéllel és a csípőbéllel együtt 208-210 ml, a vastagbélben 111-112 ml. Ezekben a szakaszokban a mikroorganizmusok kémhatása  és az összetétele is más.

 „a halál a bélben lakozik”

A fenti kijelentés Paracelsustól származik, Hippokratész szerint „minden betegség a bélből ered”. A középkori és az ókori orvosok is az emésztőrendszer védelmének fontosságát hangsúlyozták.

Az egészséges bélflórát leggyakrabban veszélyeztető tényezők

A nem megfelelő táplálkozásért az ember felelőssége is vitathatatlan, persze a menzán, étteremben nem mindig lehetünk biztosak az ételek alapanyagaiban. Amennyiben van rá lehetőségünk csökkentsük a finomított liszt, cukor és zsírbevitelt. Az egészséges bélflórára a mértéktelen szénsavas üdítő, alkohol és kávéfogyasztás is kártékony.  A rendszertelen étkezés, a tartósítószerekben a káros adalékanyagokban bővelkedő ételek fogyasztása sem javasolt.  A túlzott ecetes, savasító, olajos ételek, a klóros víz a bélflórák ellenségei.

Bizonyos betegségek esetén az orvos által javasolt gyógyszer életmentő lehet, de egyes antibiotikumok, gyulladás gátlók, szteroidhormonok romboló hatással lehetnek az egészséges bélflórára.

A környezet felesleges és mértéktelen szennyezése ólommal, higannyal, kadmiummal.  A teljesség igénye nélkül ide sorolhatóak egyes vegyszerek, tisztítószerek, festékek, kozmetikumok használata is.

Az emésztőrendszeri betegségek, táplálékallergia, és túlérzékenység, vitaminhiányos állapotok. A húgyutakban, nemi szervekben, emésztőrendszerben bekövetkező anatómiai eltérések.

Melyek lehetnek a jellemző tünetek?

Az egészséges bélflóra felborulásának vizsgálata bonyolult laboratóriumi keretek között biztosított, elsősorban a bekövetkező károsodások miatti tünetek, tünet együttesek, panaszok megjelenéséből lehet következtetni.

A nem megfelelő emésztőrendszer működésére utaló tünetek a has puffadása, váltakozó hasmenés, székrekedés, hasi görcsök, pépes széklet, a bél krónikus gyulladása,

A meggyengült immunrendszerre utaló jelek az allergiás reakciók, bőrkiütések, daganatos sejtelfajulás, Candida fertőzések, visszatérő fertőzések.

Idegrendszeri tünetek közül a szűnni nem akaró fejfájás, folyamatos migrén. Ok nélküli fáradtság, aluszékonyság és kialvatlanság érzete, a koncentrációs szint csökkenése.

Anyagcserezavaroknál a húgysavszint emelkedik és vérzsírok száma nő, a májfunkciós értékek eltérnek.

Ellensége lehetnek életviteli jellemzők a mozgásszegény életmód, a folyamatos és kezeletlen stressz.

Az egészséges bélflóra egyensúlyának megteremtése

Probiotikumok

Ezek a szájon át bevihető táplálék-kiegészítők jótékony hatású baktériumok megtapadnak az emésztőrendszeren és útját állják a káros mikroorganizmusok elszaporodásának. Az emésztőrendszer kiegyensúlyozott működésén kívül a légúti fertőzések, allergia ellen is hatásos. Végtelen számú probiotikum tartalmú készítmények vannak a piacon, a fogyasztásukról érdemes, gyógyszerészek orvosok tanácsát kikérni.

Természetes módon

Aki nem táplálék-kiegészítők révén akar probiotikumot biztosítani szervezetük számára, hanem természetes úton, a szakemberek a következőket ajánlják.

Joghurtok

Lactobacillus- és Bifidobaktérium törzs tartalmuk miatt is értékes probiotikumok, mindamellett rendszeres fogyasztása az emésztőrendszer karbantartásához is hozzájárul.

Kaukázusi kefír

A boltok többségében kapható, de sokan baktériumtenyészettel otthon állítják elő.

Érlelt sajtok

Elsősorban lactobacillusok forrásai az úgynevezett fermentált sajtok, mint például a kecskesajt, parmezán, ementáli, gouda, brie. Az egészségre gyakorolt jótékony hatások mellett a változatos táplálkozás kiegészítői is lehetnek.

Kovászos uborka

Kiváló forrása a hasznos bélbaktériumoknak, hiszen erjesztéssel készül, és nem tartalmazza a bélflórát károsító ecetet.

Savanyú káposzta

Kiváló vitaminforrásuk miatt a falusi emberek többsége saját maga savanyította. Beszerzéskor inkább a a kimértet érdemes vásárolni, mert a pasztőrözés és a tartósító eljárások miatt jelentősen veszíthet értékes beltartalmából.

Prebiotikumok

A probiotikumok kiegészítői, táplálékforrásuk és a szaporodásukat segítik elő. A banán, vöröshagyma, fokhagyma, borsó, bab, zabpehely, tej, csicsóka tartalmaz.

Amennyiben tetszik a bogunk csatlakozz facebook oldalunkhoz https://www.facebook.com/Every-Magazin-minden-ami-%C3%A9let-109632513779468/?modal=admin_todo_tour , ahol lájkolhatod és megoszthatod a cikkeinket. Tarts velünk!

A képek forrása a pixabay

" Kereskedelmi felhasználásra ingyenes
Nem szükséges feltüntetni a tulajdonságokat."

 

K&P