A párkapcsolati problémák meghatározó eleme lehet, mikor a férfi és nő között lévő igények eltérnek,a  kapcsolat minősége lejtőre kerül egy idő után romokban hever. Elhanyagoltnak és gyakran fölöslegesen érzik a felek a kapcsolatban, de valamilyen okból nem mernek belőle kilépni. 

Életmód Párkapcsolat Boldogtalanság

„Ahogy kimegyünk az utcára, vagy néha napján baráti társaságba, állandóan másik nőre vetül a tekintete, ráadásul sokkal csinosabb vagyok nála. Vele jóval aranyosabb, udvariasabb, úgy viselkedik a bestiával, mint velem tette 20 éve. Nem ez az első eset biztos megcsal, hiszen régebben állandó volt köztünk az intimitás, hónapok óta elalszik mellettem az ágyban”.

„A feleségemet csak a pénz érdekli, folyamatosan nógat a különmunkák végzésére, ahelyett, hogy félretennénk a pénzt egy nyaralásra, vagy házfelújításra, neki az ötéves kocsiját le kell cserélni, mert a barátnője is most kapott újat. a pasijától. Nem is lenne ezzel különösebb baj a nők már csak ilyenek. De az tűrhetetlen, hogy mikor hazaérkezem hullafáradtan számon kéri, hogy elhanyagolom, és a gyerek is alig ismer meg”.

„Évszázadokkal ezelőtt a kapcsolatunk idusán, a vékony derekamat, hosszú hajamat dicsérte, elégedetten nézte az új ruháimat, repetázott az órákig készített ebédből. Most meg? Sopánkodik, ha hajat talál a fürdőkádban, pocskondiázza az általam készített rántott húst. Remegő szájjal konstatálja, ha félévente veszek magamnak egy göncöt”.

„Csodálkozik, ha munka után nem rohanok azonnal haza, ahol évek óta egy „vetési varjú” károgását kell hallanom, mindenki rossz a környezetében ő a meg nem értett áldozat. Igaz, hogy két éve naponta haza viszek pár üveg sört, amivel leöblítem a szomszédtól kapott vegyest. Másképpen egyszerűen nem tudom elviselni a jelenlétét. A barátnői tömik a fejét, állandóan azt hallgatom nem haladunk, mert lusta vagyok. Kinek kell ez? Nem válok, el a gyereket úgyis neki ítélné a bíróság, a ház az övé maradna. Ennyi idősen kinek kellek? Majd lesz valami”.

A történetek sokak számára ismerős lehetnek. A párkapcsolatok ideje alatt megjelenő nehézségeket nem lehet kivédeni. A naponta jelentkező stresszes helyzetek nyomot hagyhatnak a magánéletben. A munkahelyen ért valós, vagy vélt sérelmek, egy családi tragédia, megoldhatatlannak tűnő probléma sebeket ejthet a lélekben és testben egyaránt. A kiegyensúlyozott, bár kivédhetetlen buktatókkal teli kapcsolatért naponta meg kell küzdeni, aminek előfeltétele a nyílt és megértő kommunikáció. Az őszinte beszélgetés hiányában úrrá lehet a féltékenykedés, fölösleges veszekedések, marakodások, ahelyett, hogy nyugodt körülmények között sor kerülne a problémák tisztázására, megoldására. Közelebb lehetne kerülni a válaszokhoz.  

A vádaskodások előtt érdemes pár a tisztánlátást elősegítő kérdést feltenni

Egy feszült napon, mikor meggondolatlanul, veszekedett, kritizált, lelkileg zsarolt, másnap bocsánatot kért? Melyek az eltérő értékek, a pár egyik tagja sem fog változtatni? Észreveszi, a rosszkedvet, próbál felvidítani, vagy számon kér? Az együtt töltött idő öröm, vagy bánat? A jó, vagy rossz hírt kivel beszéli meg? Más mindenki fontosabb? Szorongás a vele töltött idő, vagy elmondhatatlan örömöt, biztonságot jelent a jelenléte?

A kérdéseket a végtelenségig lehetne sorolni a legfontosabb, hogy tegyük fel őket, elősegítve, hogy tisztább képet kapjunk a párkapcsolatunkról.

Melyek a leggyakoribb kifogások, a kilépés ellen?

Életmód Párkapcsolat Boldogtalanság

Minden kapcsolatokban vannak konfliktusok

Természetesen minden családban vannak viták, veszekedések, amelyek lehetnek építő jellegűek is. Nincs jelentős probléma, amíg megfelelő mederben és kulturáltan folyik és a fejlődést segíti elő. Például nem esztétikai okokból jegyzi meg a súlyfölösleget, hanem a párja egészségét félti. A folyamatos becsmérlő szavak zúdulása a kapcsolat leépülését eredményezheti.

Önhibáztatás

Az elmérgesedett párkapcsolatok következtében, mind a ketten sérülhetnek, ami személyiség függvényében okozhatnak hegeket, vagy mély, egy idő után  gyógyíthatatlan sebeket. A folyamatos lekicsinylés, lelki terror, zsarolás jelentős önbizalomhiányt eredményezhet. A csinos, munkájában sikeres, sokak által csodált nő, a pozitív visszajelzésekre nem figyel, hiszen a párja ennek ellenkezőjét sulykolja. Nap, mint nap. A reális önértékelése megszűnik, meggyőződése a kritikák jogosak, az ő „gépezete” a hibás. A magabiztos nő bizonytalanná válik.

A következő párkapcsolat sem lesz jobb

A csalódások irreális önértékeléssel járhatnak, emiatt sokan félnek belevágni egy új kapcsolatba. Vizionálják a korábban tapasztalt negatív élmények megismétlődését, gátolva egy jobb kapcsolat lehetőségét. Értéktelennek gondolják magukat, hogy biztonságos, szeretetteljes környezetet biztosító párral élhessen.

Képtelen az egyedüllétre

Hosszú éveken, évtizedeken át tartó párkapcsolat után az egyedüllét bizonytalanságot eredményezhet. A konfliktusokkal, nehézséggel terhelt napok megszokottá, egyben elfogadottá válhatnak. Félelem lehet úrrá az egyedüllét gondolatától. A társas magány mennyivel jobb?

Bosszút áll

Életmód Párkapcsolat Boldogtalanság

A másik fél puffogtathat különféle megfélemlítéseket, főleg ha látja, hogy a párja hozzáállása megváltozott, kevésbé tűr, „nyusziból kezd oroszlánná válni”. Ekkor előfordulhatnak fenyegetések:  „ha itt hagysz kicsinállak, elveszem a házad, mindenhol ismernek, lezsírozom”. Fenyegetettség érzésekor minden esetben segítséghez kell fordulni, ezen a linken az elérhetőségek is megtalálhatóak: https://everymagazin.reblog.hu/cimke/B%C3%A1ntalmaz%C3%A1s

Majd ha a gyerek leérettségizik

Minél több idő telik el egy minőségtelen kapcsolatban, annál nehezebben következik be a váltás.. Kifogások tömkelege fogalmazódhat meg: „majd, ha a gyerek leérettségizik, anyukám beteg, nem élné túl a válás szégyenét”.

Nélkülem tönkremenne

A társ szükségletei kerülnek előtérbe, nem a leginkább szenvedőé. Ő előtérbe helyezi a másik fél érzéseit, bűntudata lenne, ha magára hagyná a párját, ami a mindennapjait keseríti meg. A túlzott önzetlensége miatt nem tesz semmit a boldogsága érdekében, magában az érzésben sem hisz, vagy ez irányú emlékei teljesen homályba vesztek.

Mi történik a boldogtalan testével, lelkével?

Testi tünetek

A rossz kapcsolat nyomai egy idő után testi tünet együttesek, betegségek formájában is jelentkezhetnek. A folyamatos feszültség miatt magas vérnyomást eredményezhetnek. Az állandó rettegésben eltöltött idő hathat az étkezési szokásokra. Étkezésbe menekülés következtében kóros elhízás, vagy ennek ellentétje az étkezésre való képtelenség miatti rohamos fogyás. A megoldhatatlan magánéleti válság okozta tünetek miatt a nyugodt alvás szinte lehetetlenné válik. Nyugatók, vagy egyéb tudatmódosító szerek, gyógyszerek segítsége nélkül nem tud elaludni, ami újabb a szervezetre káros következményekkel járhat.

Lelki tünetek

Életmód Párkapcsolat Boldogtalanság

Az állandó kilátástalanság érzése, rendszeres viták, veszekedések stresszt eredményezhetnek. A jó közérzetért felelős hormonok szintje csökkenhet, akár depresszió is kialakulhat. A kiegyensúlyozott kapcsolat hiányában a türelem lesz úrrá, a feszültség növekedhet, a koncentráció csökken, ami  kihat az életminőségre is.

A környezetnek a legfontosabb feladata a feltétlen nélküli szeretet és a biztonságérzet nyújtása. A családtagok, barátok sokszor jó szándékú, de nem hatékony tanácsokat adnak. Ebben az esetben a legfontosabb feladat, hogy rábírjuk, keressen fel szakembert, amíg nem késő. Képzett pszichológusok, párkapcsolati szakértők tudnak szakértő segítséget nyújtani.

Amennyiben tetszik a bogunk csatlakozz facebook oldalunkhoz https://www.facebook.com/Every-Magazin-minden-ami-%C3%A9let-109632513779468/?modal=admin_todo_tour , ahol lájkolhatod és megoszthatod a cikkeinket. Tarts velünk!

A képek forrása a pixabay

" Kereskedelmi felhasználásra ingyenes
Nem szükséges feltüntetni a tulajdonságokat."

K&P