Energiavámpírokkal sokak találkozhattak a közvetlen, vagy közvetett környezetükben, ismerősök között, munkahelyen, vagy akár a családjukban. Huzamosabb időt velük töltve úgy érezték, mintha az akkumlátoraikat teljesen lemerítették. A velük töltött órákat követően teljesen kimerültek lettek a helyzet elszenvedői.” Már megint kiszívják a véremet’ sóhajtoznak fel.  Kik tartoznak ebbe a” misztikus” kategóriába és mit tehetünk ellenük, magunkért?

Életmód

Kik az energiavámpírok?

Pszichológusok, mentálhigiénés szakemberek, „agyturkászok” nem győzik hangsúlyozni a lelki, testi, szociális jólét egyensúlyának fontosságát. Ahhoz, hogy a mindennapjainkban keletkező nehézségeken úrrá legyünk,” uram bocsá „ jól érezzük magunkat a bőrünkben sokat kell tennünk. Lehetőségeink szerint egészségesen próbálunk élni, figyelünk a táplálózásunkra, viszonylag rendszeresen sportolunk, kellő mennyiségű időt fordítunk önmagunkra és szeretteinkre, próbáljuk kerekké tenni az életünket. Erőfeszítéseink sokszor kudarcba fordulnak, egy nem kis bökkenő miatt.

Vannak emberek, akik közelébe egy idő után sokan úgy érzik „kiszívták a vérüket'. Ők nem Drakulák, hanem az energiavámpírok. Kiemelendő, hogy a szóösszetételt nem lehet tudományos definícióként értékelni. Viszont többeket érint ez a „jelenség”, ezért is foglalkozunk a témával.

Eszköztáruk szinte kimeríthetetlen

Ismertetőjegyük, hogy az életük minden óráját, percét betöltő negatív gondolkodás jellemez, amit előszeretettel nyilvánítanak ki, nem ismerve lehetetlent. Folyamatosan panaszkodnak, vélt, vagy valós sérelmeikről beszélnek, problémát gördítve maguk elé. Képtelenek pozitív gondolatok közlésére.

Imádnak bármilyen körülmények között az adott helyzetben központi figuraként jelen lenni. Nehezen viselik, ha a figyelem nem feléjük fordul, amikor is sértve, megalázottnak érzik magukat, amit különböző formában ki is mutatnak.

Lételemük a vita gerjesztése a konfliktusos helyzetek megteremtése. A párbeszéd szó számukra megfoghatatlan fogalom, képtelenek a kommunikációban egyensúlyt teremteni. Semmi sem felel meg számukra, imádnak perlekedni , vitatkozni az élő fába” is belekötnek.

Abban az esetben, ha nem vagy hajlandó egyetérteni a sokszor abszurd véleményükkel, a szipolyozással, kitör belőlük az áldozat. Ez a szerep fontos kelléke a személyiségüknek.

Amennyiben látják rajtad, hogy rád bármelyik pillanatban számíthatnak, hiszen ez a te kötelességed, de önhibán kívül nem tudsz velük foglalkozni bűntudatot keltenek.

Egy idő elteltével, főleg, ha nem szánsz rájuk elég időt, energiát, ami sohasem elég, el kezdenek ok nélkül kritizálni, hiszen neked mindig ugranod kell ellenkező esetben megbüntetnek.

Életmód

A megismerkedésetek kezdetén felettébb kedvesnek, együttműködőnek, őszintének, mutatják magukat, és a beszélgetésetek során egyre több információt csikarnak ki, miközben megtalálják, kifürkészik gyenge pontjaidat, amit céltáblának fognak használni.

Magad miatt érdemes változtatnod

Az előbb felsorolt jellemzők gyakorisága, előfordulása változhat, és leginkább, akkor tudatosul, hogy energiavámpírokkal áll  valaki szembe, amikor már masszívan behálózták a szenvedő alanyt. A valódi áldozat addig nem tapasztalt tüneteket észlel magán.  A meglévő energiatartalékok vészesen fogyni kezdenek, fáradtak, levertek lesznek. Ezek az emberek nem a saját energiájukat használják, hanem a másik embertől szívják el. „Az önkéntes véradók”, még ha tisztában vannak is mit követnek el ellenük, tűrnek, ahelyett, hogy tennének valamit saját érdekükben.

Sokaknak a lelki egyensúlyuk fenntartása a cél, hiszen az ember társas lény, fél az elszigetelődéstől, retteg a magánytól.  Hosszú távon ez a stratégia nem lehet kifizetődő, hiszen, ha nem teszünk ellene, energiaszintünk lecsökken, aminek súlyos következményei lehetnek. A segítőkész, empatikus, jókedvű, energikus emberek lehetnek a potenciális célpontok.

Mit tehetünk?

A meneküléssel a probléma nem oldódik meg, főként, ha a napi rutinban, például a munkahelyen kénytelenek elviselni a mellettük dolgozó energiavámpírt.

Vegyél 180 fokos fordulatot

Életmód

Érdemes előre felkészülni az energiavámpírrokkal történő találkozásra és tele tölteni a tárat, gondolatokkal, szavakkal. Fölösleges vitába szállni velük, hiszen, akkor továbbra is céltáblájuk lehetsz. Ellenkezőleg, emeld ki a valós pozitív tulajdonságaikat, cselekedeteiket, amit röviden és reálisan meg is tudsz indokolni. Mindemellett mosolyogva és higgadtan beszélj az élet napos oldaláról, miközben magabiztosságot sugárzol.

Ne legyél mindig tettre kész

Tudomásul kell venniük, amit nem lesz egyszerű, meg kell értetni velük, nem minden esetben tudsz a segítségükre sietned, az elvárásaik alapján szolgálatban lenni. Természetesen vannak olyan tragikus helyzetek, amikor szívtelenség lenne lerázni magadról a segítséget igénylőket. Viszont, ha tudod, hogy csak az energiádat akarja újfent leszívni, jelöld ki a határokat, amit nyugodtan közölj velük.

A kelj fel Jancsi időknek vége

A Bólogató Jánosként való viselkedéssel, csak jobban magadra húzod. az energiavámpírokat. A számodra teljesen idegen nézetekkel szemben, ha nem nyilvánítasz ellenvéleményt, hanem mindenre rábólintasz, csupán az akkumlátoraikat töltöd fel, te pedig teljesen lemerülsz. A valóságtól  elrugaszkodó gondolataikkal, ami tőled távol áll, határolódj el.

Sajnálattal sokra nem mész

Ahogy korábban is írtunk az energiavámpírok jellemzőiről, az állandó panaszkodás, negatív gondolatai sajnálatért epekednek. A folyamatos egyetértéseddel, csak egyre több olajat öntesz a tűzre. Mivel látják az ellenállásod hiányát a panaszkodások elfogadását, soha nem fogják abbahagyni.

A problémáit nem tudod mindig megoldani

Az energiavámpírok vadász szimata egy vizsláéval egyenértékű lehet, hamar kiszagolhatják a problémákat könnyen megoldó segítőkész áldozataikat. A megoldások terén mutass nekik kutakat, ha helyetteük teszel meg mindent, a legapróbb általuk is könnyen megoldható gonddal is téged fognak keresni. Ajánlj számukra szakembereket, tudasd velük, bármennyire is szeretnél a nap 24 órájában készenlétben lenni, nincs rá lehetőséged.

Hogy ne merüljenek le az elemek

Életmód

Közhelynek tűnhet, de ha belegondolunk, csak abban az esetben tudunk másokon segíteni, annak mikéntjét reálisan nézni, ha magunkkal is minőségileg törődünk. Mindenkinek mások az étkezési szokásaik, de érdemes a lehetőségeinkhez igazodva, naponta többször és egészségesen étkezni. Minél több tápanyagban, vitaminokban, ásványi anyagban gazdag táplálékot fogyasztani, mert a szervezet energiaszintjére ügyelnünk kell.

A lelki feltöltődésnek számos formája ismert. Van aki a rendszeres sportolásban hisz, és nyújt segítséget a mindennapi problémák megoldásában. Vannak, akik a meditációra, jógára, esküsznek, mások kiránduláskor kapcsolnak ki, és töltődnek fel pozitív energiával.

Mi energiavámpíroknak neveztük, azokat az embereket, akik közelében szinte mindegyik vele történt beszélgetés után enerválttá válnak, kimerülnek. Ők ugyanúgy áldozatok, de, ha önzetlen erőfeszítéseink sem vezetnek eredményhez, be kell látnod, nem rád, hanem szakemberre van szükségük.

Amennyiben tetszik a bogunk csatlakozz facebook oldalunkhoz https://www.facebook.com/Every-Magazin-minden-ami-%C3%A9let-109632513779468/?modal=admin_todo_tour , ahol lájkolhatod és megoszthatod a cikkeinket. Tarts velünk!

A képek forrása a pixabay.com

" Kereskedelmi felhasználásra ingyenes
Nem szükséges feltüntetni a tulajdonságokat."

                           K&P