Az év utolsó időszakában a tűzijátékok, petárdák használatának száma folyamatosan gyarapszik. Az emberek többségének határtalan örömet jelent a szilveszteri hang és szín kavalkád, míg sok állatnak az Óév maradandó, kitörölhetetlen emlékeket okoz. Az állatok számára fülsiketítő zajok, sokszor visszafordíthatatlan kárral járhatnak.  Megmutatjuk, hogyan védhetjük meg állatainkat, és ha bekövetkezik a tragédia mit kell tennünk.

A képen a barátom szerepel, ő megúszta, én nem. Herceg vagyok a hivatalos pedigrém alapján német dog, tekintélyes méretem miatt a környéken is igen nagy tekintélyt vívtam ki. A tegnapi napig, azt hittem nekem nem árthat senki, hiszen én is felelősségteljesen viselkedtem. Őriztem a házat és feleltem a környék biztonságáért. Haragra csak akkor gerjedtem, ha illetékteleneket véltem felfedezni. A gazdáim szeretteivel is nagyon barátságosan viselkedtem. Nem érdemeltem meg. eddig soha nem tett velem ilyet senki.

Most itt fekszek maga tehetetlenül az állatorvosi rendelőbe, halványan, és homályosan látom a zokogó gazdámat, a doki próbálja megnyugtatni, hogy túlélem a tegnapi nap gyalázatát. Semmire nem emlékszem, csövek lógnak ki belőlem, a hangfoszlányokból hallom petárdát dobtak a házam tetejére. A doki hevesen magyarázza, mit kellene hasonló helyzetben tenni. pár tanácsot megjegyeztem, amit most közzéteszek, az állatok védelmében.

Mit élnek át az állatok a petárdázáskor?

Az állatvédelmi szakemberek kétségbeesetten fejtik ki szakmai álláspontjukat az  állatok számára okozott petárdázás súlyos következményeire. Nemcsak a kutyák, hanem az összes állat veszélynek van kitéve, leginkább szilveszter környékén.

A pirotechnikai eszközök, többek között a petárdázás, tűzijáték okozta hang és fényhatásokat az állatok körülbelül 1 kilométeres körzetben érzékelik. A számukra addig ismeretlen hanghatások, légnyomás tragikus következményekkel párosulhat, akár a házi kedvenceink, de a haszonállatok is sokkos állapotba kerülhetnek.  

Számukra teljesen szokatlanok a sivító több irányból rájuk zúduló zajok. Az állatorvosok agyvérzést kapott macskákról-kutyákról számolnak be, de gyakori, hogy menekülés miatt a kerítésbe beakadt eb lába szétroncsolódik, vagy a közvetlenül ért petárda miatt a végtagok leszakadnak.

Fő a biztonság

Ebben az időszakban minden eshetőségre fel kell készülni, legjobb és legcélravezetőbb hozzáállás, ha a kutyánkat biztonságos fedett helyre visszük, vonatkozik ez a kertben tartottra is. Nem érdemes magunkat azzal megnyugtatni, évekig nem volt vele probléma, bátor, vele úgysem történhet baj, de előfordulhat, hogy félelmében átugorja az addig beton biztosnak vélt kerítésünket. Ilyen esetben a megfélemlített stresszes állapotban lévő kutyánk rémületében több kilométert is megtehet, és nem biztos, hogy valaha is visszatér szerető családjához.

Szoktassuk a zajokhoz

Az állatok idegrendszere, akár az emberé különböző. A felelősségteljes gazda tisztában van mennyire félénk a kedvence, de a biztonság miatt érdemes az ingerküszöbét próbára tenni.

Kölyökkortól folyamatosan elkezdhetjük a tesztelést. Az állat temperamentumától függően konyhai eszközöket ütögethetünk egymáshoz, vagy pet palackkal érhetünk el hanghatásokat, amivel párhuzamosan nyugtatjuk, dicsérjük őket, jutalomfalattal oldjuk a feszültséget. Ezzel a módszerrel elérhetjük, hogy a hanghatásokat pozitív élményekhez kössék.

Óvatosan a sétával

Ebben az időszakban a sétáltatás idején is módosítsunk. Szilveszter tájékán általában a délutáni, esti, éjszakai órákban petárdáznak, használnak egyéb pirotechnikai eszközöket, ebben az időszakban lehetőleg tekintsünk el a sétától.

Ha nincs más lehetőségünk a durrogtatásnál is a figyelemelterelés a legcélszerűbb megoldás és jutalomfalat adása és a kutya nyugtatása. Akár mennyire fegyelmezettnek, kiképzettnek gondoljuk a kedvencünket, ne engedjük el szabadon, tartsuk pórázon, hiszen nem tudhatjuk, hogyan reagál a hirtelen bekövetkező hangokra.  Természetesen ne csak ezen az időszakban legyen a nyakörvön a gazda elérhetőségét feltüntető biléta, amin szerepel telefonszámunk és a címünk.

Mutassunk példát

A hanghatások ideje alatt legfontosabb a saját viselkedésünk kontrolálása. Erőt kell venni magunkon, legyünk nyugodtak, ami fokozza az állat biztonságérzetét. Hirtelen bekövetkező zaj esetén se ajnározzuk, elég megsimogatni, játszani vele és ezáltal eltereljük a figyelmét.

Vannak kimondottan állatpatikákban vény nélkül beszerezhető, akár gyógynövény tartalmú tabletták, paszták, amikkel a szorongásukat, félelmüket csillapíthatjuk. A hatóanyag felszívódása miatt az előírásoknak megfelelően a várható petárdázások előtt pár nappal adagolnunk kell.

Mit tehetünk, ha elkóborol?

Lépjünk a tettek mezejére, ne higgyük el, hogy a traumatizált kedvencünk több kilométer távolságról hazatalál. Közösségi oldalakon  azonnal forduljunk segítségért, kérjünk meg ismerőst ismeretlent ossza meg az elveszett állatunk fényképet a fontos jellemzőkkel. Postaládákba és a környéken elhelyezett szórólapokon kérjünk segítséget.

Azonnal vegyük fel a kapcsolatot ebrendészeti telepekkel, állatmenhelyekkel, akik, ha szerencsénk van, ideiglenes jelleggel befogadják az elveszett kutyánkat. Ha rögtön nincs lehetőségünk személyesen felkeresni az érintetteket emailbe, sms-be adjuk meg a fényképpel ellátott kutyánkra jellemző paramétereket, elérhetőségünket.

Felismered a kutyafajtákat? Most tesztelheted a tudásodat. https://everymagazin.reblog.hu/tudod-melyik-kutyafajta-szerepel-a-kepeken-kviz

Köszönetet szeretnénk mondani, azoknak, akik 2019-ben az everymagazin blogunkat olvasták. Törekszünk rá, hogy egyre színvonalasabb és érdekesebb bejegyzést írjunk, ezáltal okozva örömet az olvasóinknak.

Köszönjük továbbá a Reblog szerkesztőinek és munkatársainak a publikálási lehetőséget, segítségüket és munkájukat.

Boldog Újévet Kívánunk!

Amennyiben tetszik a bogunk csatlakozz facebook oldalunkhoz https://www.facebook.com/Every-Magazin-minden-ami-%C3%A9let-109632513779468/?modal=admin_todo_tour , ahol lájkolhatod és megoszthatod a cikkeinket. Tarts velünk!

A képek forrása a pixabay.com

" Kereskedelmi felhasználásra ingyenes
Nem szükséges feltüntetni a tulajdonságokat."

 

K&P