Javában folyik a kerti munka sokan már elültették a magokat, nevelik a palántákat. A sikeres és vegyszermentes kertészkedés érdekében csokorba szedtük azokat a gyógynövény ázalékok elkészítési módjait, erjesztett leveket, amelyek bevethetők az egészséges növények felneveléséhez.
Hogyan lehet egészséges a növény?
A növényeket erősítő levek
- bodzahajtás főzet
- bodzavirág főzet
- csalánlé
- fekete nadálytőlé
Magok beáztatásához főzet készítése
Hozzávalók (mindegyik növényből egy evőkanál)
- csalán
- macskagyökér
- cickafark
- kamilla
- tölgyfakéreg
Elkészítése
1 liter vizet felforralunk, levesszük a tűzről a szárított növényeket beletesszük, tíz percig állni hagyjuk, leszűrjük, kihűtjük a levet, majd beletesszük a magokat. Általában a kisebbeket 3-4 órára, nagyobbakat 1 napra, de ez nagyon sok körülmény függvénye, ezért érdemes nézni, ha látjuk, főleg a hüvelyeseknél, hogy a héj megreped, érdemes kivenni az áztató léből.
Trágyalé kiültetett növényekre
A trágyalét elkészítésekor a növényeket beletesszük egy edénybe, vagy hordóba kizárólag műanyagba, ráöntünk annyi vizet, hogy bőven ellepje, majd a napon erjesszük, naponta kavarjuk. A szagok nem szomszédcsalogatóak, amit kőporral enyhíteni tudunk. Amikor már a lé nem habzik, akkor lett kész, utána szűrhetjük. A növény tövének öntözésekor mindig töményebb az oldat, mit lombtrágyázáskor.
Hozzávalók
1 kg friss növény, vagy 15 dkg szárított
- kamilla
- bársonyvirág
- zsurló
- csalán
- fejes káposzta
Elkészítése
A növény tövének belocsolásakor 1litert 10 literrel hígítunk, lombtrágyának: 1 liter trágyalét 50 literrel kell hígítani.
Milyen növényeket "anyagokat" használjunk a kártevők ellen?
Levéltetvek ellen
- csalánlé
- kenőszappan
- paradicsomlé
- útifűlé
Gombás megbetegedések, baktérium ellen
- csalán és zsurlólé
- tejes permetlé
- fokhagymalé
- gilisztaűzó varádicslé
- zsurlólé
- macskagyökérlé
Földibolha ellen tárkonyt
Termés növekedést elősegítő a fekete nadálytő
- ribiszkénél
- köszméténél
- málnánál
- paradicsomnál
- spárgatöknél
- uborkánál
- tüskétlen szedernél
Ezek a főzetek, ázalékok, erjesztett levek segítenek
Bodzahajtás (főzet)
Hatása
A növényt erősíti, védi a kártevők ellen.
Hozzávalók
40g fekete bodza, vagy gyalogbodza
Elkészítése
10 liter vízben 20-30 percen át főzzük a növényt, majd kihűlés után 10 liter vízzel hígítjuk.
Bodzavirág (főzet)
Hatása
A növényt erősíti, tarkabarka ellen és mákvirágzáskor hatásos.
Hozzávalók
50g friss virág, vagy 15 dkg szárított
Elkészítése
3 liter vízben 30-40 percen át főzzük a növényt, majd kihűlés után 1:1 arányban hígítjuk.
Csalánlé (erjesztett)
Hatása
A növényt erősíti.
Hozzávalók
1 kg friss növény, vagy 10 dkg szárított
Elkészítése
3 liter vízben 30-40 percen át főzzük a növényt, majd kihűlés után 1:1 arányban hígítjuk.
8-14 napig erjeszteni kell, naponta kevergetni, majd leszűrni, ezt követően hígítani.
Csalánlé és zsurlólé (főzet)
Hatása
Gombabetegségek és klorózis ellen.
Hozzávalók
60 dkg friss növény, vagy 10 dkg meddő hajtás (fele-fele arányban)
Elkészítése
5 liter vízben 30-60 percen át főzzük a növényt, leszűrjük, kihűlést követően ötszörös arányban hígítjuk.
Csalánföld
Hatása
Magvetéskor táplál és erősít, leginkább földieperhez, paradicsomhoz.
Hozzávalók
szárított csalán
Elkészítése
1 ek port 3 liter komposzt léhez tesszük, majd egy hétig állni hagyjuk, higítás nélkül juttatjuk ki.
Fehér ürömé, vagy fekete ürömlé (főzet), tárkonnyal is helyettesíthetőek.
Hatása
A földi bolhákat riasztja.
Hozzávalók
0.5 kg friss növény, vagy 15-20 dkg szárított
Elkészítése
5 liter vízben 2-3 órán át áztatjuk a növényeket, majd 20-30 percig főzzük kihűlés után 5 liter vízzel hígítjuk.
Feketenadálytő lé (erjesztett)
Hatása
A növény növekedését serkenti, főként ribiszkére, köszmétére, málnára, paradicsomra, uborkára, spárgatökre, tüskétlen szederre hatásos.
Hozzávalók
1 kg friss növény
Elkészítése
A friss növényt 10 liter vízben 5-6 napon keresztül áztatjuk, majd az erjedést követően leszűrjük, ötszörösen hígítjuk.
Fokhagymalé (erjesztett)
Hatása
Baktériumok, gombás megbetegedés ellen.
Hozzávalók
2- 3 kg pikkelylevél
Elkészítése
10 liter vízben 8 napon keresztül áztatjuk, majd az erjedést követően leszűrjük, tízszeresen hígítjuk.
Gilisztaűző varádicslé (ázalék)
Hatása
Gombák, baktériumok ellen, leginkább a borsónál a babrozsda ellen, uborkánál, szőlőnél, almafánál lisztharmat ellen, burgonyánál, paradicsomoknál baktérium ellen.
Hozzávalók
1 kg száraz virág
Elkészítése
A növényt 5 liter vízben 3-5 napon keresztül áztatunk, majd 15 liter vízzel hígítunk, majd a 10 liter vízben feloldott sóoldathoz hozzákeverjük.
Gyermekláncfűl lé (erjesztett)
Hatása
Növekedésserkentő
Hozzávalók
2 kg friss levél.
Elkészítése
A leveleket 10 liter vízben 14 napig keresztül áztatunk, majd az erjedést követően szűrés után ötszörösen hígítjuk, tavasszal és ősszel juttatjuk ki.
Kamillalé (ázalék)
Hatása
Magcsávázáshoz és zöld levéltetvek ellen.
Hozzávalók
1 marék virágzat
Elkészítése
Kártevők ellen 1.5 liter vízben másfél napig áztatjuk, majd leszűrjük és ötszörösen hígítjuk. Magcsávázásnál a tömény oldatba tesszük a magokat.
Káposztalé (erjesztett)
Hatása
Növekedésserkentő hatású főleg uborkára, zellerre, burgonyára.
Hozzávalók
3 kg friss levél
Elkészítése
A leveleket annyi vízben áztatjuk 14 napig, hogy ellepje, majd az erjedést követően szűrés után tízszeresen hígítjuk, tavasszal és ősszel juttatjuk ki.
Kenőszappan
Hatása
Levéltetvek, pajzstetvek ellen.
Hozzávalók
20 dkg kenőszappan
Elkészítése
Felodjuk 10 liter vízben.
Macskagyökérlé (préslé)
Hatása
Javítja a termésnövekedést, de paradicsomnál, zellernél, sárgarépánál, hagymánál gombabetegségek ellen is hat.
Hozzávalók
2 kiskanál levél
Elkészítése
Kipréseljük a leveleket, majd 10 liter vízbe tesszük, és hígítás nélkül kijuttatjuk.
Paradicsomlé (főzet)
Hatása
Levéltetvek, káposztalepke hernyói ellen.
Hozzávalók
1 kg
Elkészítése
A növény gyökerét, leveleit, szárát termését beletesszük annyi vízbe, hogy ellepje, főzzük fél órán át, beletesszük 10 liter vízbe, kevés káliszappant is adhatunk, hozzá a tapadást segíti.
Tejes permetlé
Hatása
Ültetés után a paradicsompalántákat védi a gomba és vírus ellen.
Hozzávalók
1 liter tej
Elkészítése
A tejet 10 liter vízzel hígítjuk.
Utifűlé
Hatása
Levéltetű, káposzta gyökér golyva, káposztaszár rothadás ellen.
Hozzávalók
1 kg friss virág, vagy 20 dkg szárított
Elkészítése
10 liter vízben 12 órán át áztatjuk, hígítás nélkül juttatjuk ki.
Zsurlólé (főzet)
Hatása
Tavaszi lemosó permetezés gomba ellen.
Hozzávalók
meddő szárból 20-30 dkg, frissből 1 kg, szárítottból 75 dkg
Elkészítése
A meddő szárat 3 liter vízben fél órán át áztatjuk, ötszörösen hígítjuk, a friss növényt, vagy a szárítottat 10 liter vízben 30 percig főzzük, és ötszörösen hígítjuk.
Amennyiben tetszik a bogunk csatlakozz facebook oldalunkhoz https://www.facebook.com/Every-Magazin-minden-ami-%C3%A9let-109632513779468/?modal=admin_todo_tour , ahol lájkolhatod és megoszthatod a cikkeinket. Tarts velünk!
A képek forrása a pixabay
" Kereskedelmi felhasználásra ingyenes
Nem szükséges feltüntetni a tulajdonságokat."
K&P
Utolsó kommentek