A hideg beköszöntével a zord időjárás a hazánkban őshonos, vagy áttelelő madaraknak nehézséget okozhatnak. Ez az időszak a túlélést jelenti, táplálék hiányában nekünk kell gondoskodni az etetésükről. A kemény fagyok nemcsak az emberi szervezetnek jelentenek kihívásokat, hanem tollas barátaink számára is. Elsősorban a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület http://www.mme.hu/ szakértelmét figyelembevéve mutatjuk be a madarak etetésével kapcsolatos legfontosabb teendőket.

Kert Madarak etetése

Miért kell a madarakat etetni?

A vészcsengőt még nem érdemes kongatni, hiszen a környezeti feltételek lehetővé teszik, hogy a madarak táplálékhoz jussanak és túléljék a telet, érdemes megkönnyíteni a helyzetüket és kevés ráfordítással biztosítani nekik a megfelelő időben, helyen a táplálék utánpótlást, amit a madarakkal foglalkozó szakemberek az egyik legösszetettebb madártani tevékenységnek neveznek. Nem szükséges ornitológusnak lennünk, de némi ismerettel rendelkeznünk kell, hogy a kertünkbe, vagy akár a teraszra, házunk előtt lévő fára tévedt madaraknak kielégíthessük a táplálkozási igényeiket.

Aszályosabb, kietlen területeken, ahol nincs táplálék számukra az odaszoktatás miatt már szeptembertől etethetünk, így a hideg előtt tudják, hol juthatnak eledelhez. Bár mostanában az időjárás okoz meglepetéseket, általában november elejétől - a zordabb hideg kezdetekor, egészen áprilisig -  folyamatosan biztosítsuk számukra az etetőanyagot. A téli időszakban egyetlen napot se hagyjunk ki, a madarak visszatérnek a megszokott helyre, és ha nem találnak élelmet könnyen el is pusztulhatnak.

Még mielőtt bemutatnánk, milyen eleséget adhatunk, hová, milyen módon lehet kihelyezni az etetőket, az  egyik legfontosabb szabály, pékárut, kenyérmorzsát ne kínáljunk számukra.  A szabadban víz éri, bepenészedik, erjedésnek indul, gyomor és bélgyulladást okozhatunk, ami a pusztulásukhoz is vezethet.

A legfontosabb madáreleségek

Olajos magvak

Kert Madarak etetése

A madarak téli etetésekor az egyik legfontosabb, központi szerepet játszó a nem pirított, sótlan ipari fekete színű napraforgómag. A boltban vásárolható eleségek között gyakori a törött mag, ami bizonyos madaraknak:  a vörösbegynek, ökörszemnek kiváló. A csőrük nem elég erős, ezért a „szotyit” nem tudják feltörni. A fekete rigók, galambok számára elég a talajra,  lehetőleg védett helyre, bokrok közelébe leszórni az eleséget. A kisebb méretű madarak számára nehézséget okoz a napraforgó elfogyasztása, ezért adhatunk mellé kölest is. A kezeletlen magas olajtartalmú magvakról se feledkezzünk meg.  A magas tápértékű apróra tört dió, mandula pisztácia igazi csemege és energiaforrás.

Zsíradék

A téli madáretetés szintén kihagyhatatlan része az állati zsiradék biztosítása. Könnyen hozzáférhetünk a zsíradékhoz, faggyúhoz, de ha nincs forrásunk, vagy kedvünk bíbelődni, boltokban beszerezhetünk étkezési szalonnát, amit főzéssel sótlanítunk.  Kirakhatjuk farönkökre, vagy átszúrjuk, és egy madzaggal a fára kötözzük. Egyre népszerűbb az állateledel boltokban kapható cinkegolyó is.

Gyümölcsök

Almát az év bármely időszakában tudunk számukra biztosítani. Pár  darabot felvágunk a talajra teszük, de a hóesést figyelembe véve, hogy bármikor falatozzanak, egy két darabot leszúrhatunk a fák, bokrok ágaira is.

Kiegészítésként, de csak emberi fogyasztásra alkalmas minőségű főtt rizst, főtt tésztát, párolt zöldségeket is adhatunk, amik elsősorban a feketerigók és a rovarevők kedvencei.

Hol etethetünk?

Talajon

A madáretetés legegyszerűbb módja, mikor a levelektől megtisztított talajra szórjuk ki a táplálékot.  Az esőre, hóra gondolva, az etetés fölé, tetőt is építhetünk.Talajon gyűjtögetőknek például a fekete rigóknak, vörösbegyeknek, verebeknek lehet jó megoldás.

Tálcán

Szintén az egyik legegyszerűbb formája az etetésnek. Fogunk egy nem túl mély virágalátétet, fúrunk az aljára egy lyukat, így a fölösleges víz elfolyik. A balkáni gerlék, vörösbegyek gyakori látogatóhelye lesz.

Felfüggesztve

Kert Madarak etetése

Lehetőleg olyan magasra helyezzük az etetőinket, ahová a ragadozók nehezen, de madaraink könnyen hozzá tudnak férni. A lehetőségek tárháza végtelen, saját magunk is készíthetünk fedett fából etetőt, de az asztalos munkát nem kedvelők számára is van egy egyszerű megoldás. Egy hagyományos műanyag, vagy ásványvíz palack aljához közeli részére éles késsel vágunk egy "bejáratot". alatta fúrunk, a palack mindkét oldalán egy-egy lyukat keresztbe beleteszünk egy fakanalat, ami az ülőalkalmatosságuk lesz a madaraknak.. Az elességgel töltött etetőnket  kupakjára  egy zsinórt rátekerünk, és felakasztjuk a faágra.

Fontos, hogy bármilyen megoldást választunk az etetésre folyamatosan töltsük, takarítsuk az etetőket és ne feledkezzünk meg az itatásukról sem.

Gondoljunk bele kevés idő energiaráfordítással hány az ember számára sokszor kiszolgáltatott madár életét menthetjük meg.

Amennyiben tetszik a bogunk csatlakozz facebook oldalunkhoz https://www.facebook.com/Every-Magazin-minden-ami-%C3%A9let-109632513779468/?modal=admin_todo_tour , ahol lájkolhatod és megoszthatod a cikkeinket. Tarts velünk!

A képek forrása a pixabay

" Kereskedelmi felhasználásra ingyenes
Nem szükséges feltüntetni a tulajdonságokat."

K&P