Szabadban csodálhatjuk a tavasztól őszig tartó időszakban különféle színekben viruló növényeinket.  A gyönyörű szobanövények nemcsak a lakás ékességei lehetnek, vagy a lelki feltöltődés részei, több a szervezetre káros anyagok elleni védekezésben is hathatós segítséget nyújtanak.

Kert Virágok

A szobanövényeket általában dekorációs célból tartjuk, emellett a hangulatot is feldobják. Egy tanulmány szerint az egészségre is pozitív hatással bírnak A NASA és az Associated Landscape Contractors of America 1989-ben kiadott tanulmánya összegzi a növények méregtelenítő kepéségeit. Eredetileg a NASA célja az úrutazásokra irányult, de egyéb problémákra is rávilágított. Elsőre kicsit furcsának tűnhet a „beteg épületegyüttes’"elnevezés, aminek a lényege, hogy az új technológiával épült hőszigetelt épületek a belteret teljesen kirekesztik a külvilágtól. Az építőanyagokból áradó egészségre káros anyagok a légtérben maradnak.

A tanulmány kitér 17 növényre, amik nemcsak képesek felszívni a káros anyagokat, hanem a lélekre is gyógyító hatásúak. Mindamellett, hogy fotoszintézisük által csökkentik a széndioxid szintet, mérgező anyagokat is képesek eltávolítani. Érdemes szétnézni a munkahelyeken, otthoni környezetben és belegondolni mennyi a szervezetre káros anyagokat vagyunk kénytelenek elviselni.

Melyek ezek?

Több ablaktisztítóban, tisztítószerekben, padlóápolóban megtalálható az ammónia. Növényvédő - és rovarírószerek, dohányfüst benzolt tartalmaznak. A forgácsoló lapok, rétegelt lemezek, szintetikus szövetek formaldehideket rejthetnek. Triklóretilént találhatunk a nyomdafestékekben, festékeltávolítókban, ragasztókban. Oldószerekben, festékekben, lakkokban Xilol van.

A modern világban a felsoroltakkal kénytelenek vagyunk élni, a káros anyag kibocsátást csökkentő 17 növények a következők a tanulmány szerint.

Dohányzóknál, füstös helyeken

Az illatos sárkányfa széles választéka ismert, a leveleik szélesek és csíkosak. A tűző napot nem szereti félárnyékos, virágos helyen 18-25 fok közötti hőmérséklet a legideálisabb a növénynek. A pangó vizet nem kedveli, a túlöntözést kerüljük, de a földjét folyamatosan tartsuk nedvesen. A száraz levegőtől nem fejlődik megfelelően, ezért főleg fűtési időszakban leveleit vízzel gyakran permetezzük.

A legjobb levegőtisztítók

Kert Virágok

A szobaifutóka az egyik legismertebb szobanövény a legtöbb háztartásban, irodában megtalálható, könnyen gondozható, igénytelen növény.  Cserébe tartva falon futtatva feldobja a szürke mindennapokat. A tűző naptól óvjuk, de fény nélkül a levelei zöldek és nem tarkák lesznek. A téli hónapokban a kevésbé fűtött helyiség a legideálisabb 12-14 fok, nyáron, 16-20 fokon fejlődik a legjobban. Kerüljük a túl öntőzését különben levelet hullat. Télen kevés vizet igényel, nyáron a vízpermetet meghálálja. Minden része mérgező, ezért olyan magasságba tegyük, ahol a gyerekek nem érik el.

A vitorlavirág pompás látványt nyújt jelentős mérete miatt, az egy métert is elérheti a széle és a hossza egyaránt. Lándzsás alakú zöld levelei miatt is rendkívül dekoratív növény, kevés törődés ellenére is szinte egész évben virágzik. Trópusi növényként melegkedvelő, a magas páratartalmat is meghálálja. Télen 10-12 fok között érje közvetlen fény, tavasszal és ősszel félárnyékban tartsuk, nyáron ne tegyük ki közvetlen napsugárzásnak. Télen visszafogottan nyáron bőségesen öntözzük, a földje soha ne maradjon száraz.

A kínai ehető krizantém margarétaszerű szép sárga és mutatós virágai vannak, bokrai elágazóak, de nem ez a legfőbb különlegessége. A keleten népszerű növény levelei és virágai is ehetőek. A virág zsengeségének megtartása miatt rendszeresen permetezzük.

A kínai rákvirág levelei körülbelül 20 centiméter hosszúak, sötétzöldek, középen fehér az erezetük. Jó vízelvezetésű virágföldbe ültessük amit tartsunk nedvesen. Szereti a közvetett napsütést, a magas páratartalmat nem hálálja meg, viszont ha 16-29 fokot biztosítunk, szépen fejlődik.

Szobafestés után a xilol miatt

Kert Virágok

A datolyapálma szemet gyönyörködtető, tekintélyt parancsoló külseje miatt az egyik legnépszerűbb pálma. Aki botanikában kevésbé jártas, vásárlás előtt érdemes figyelmesen tanulmányozni a gondozását, mert alapos törődést követel. Hatalmas teret igényel, hiszen lakásban tartva is elérheti a 3 méter magasságot. Karcsú zöld szárról lehajló kékeszöld levelei impozáns látványt nyújtanak. Ügyelni kell a beteg, elszáradt levelek eltávolításáról, amit a törzsig kell levágni. Télen 10-13 fok között tartsuk, nyáron óvjuk a tűző naptól.18- 21 fok között érzi a legjobban magát, ebben az időszakban meghálálja a rendszeres vízpermetet is. Télen alig öntözzük, majd tavasztól fokozatosan növeljük egészen őszig a víz mennyiségét.

A gyompálma neve nem a kinézetével van összhangban, hiszen tollhoz hasonló zöld levelei üde látványt nyújtanak. Termőhelyein 2 méter magasra is megnőhet, hazai viszonyok miatt nem biztos hogy eléri ezt a magasságot. A többi pálmához hasonlítva kevesebb hozzáértést, gondozást igényel. Árnyékosabb helyiségekben is ékes dísz lehet, mert a napfényt kevésbé igényli. A hőmérséklet tűrése is jó 16-30 fok közötti fokok elegendőek a fejlődéséhez. Télen mérsékelt öntözést kíván, nyáron is jól viseli a szárazságot. A legtöbb pálmától eltérően elegendő 10-15 évenként átültetni.

A kislevelű fikusz akár 1.5- 2 méter magasra is megnőhet, levelei fiatalabb korban világoszöldek, majd az évek során sötétzölddé válnak. Csüngő hajtásúak kis leveleik üde színfoltja a lakásnak. Télen se legyen a hőmérséklet 15 fok alatt, nyáron a 18-20 fokot meghálálja. Igényli a folyamatos fényt, de a közvetlen napsütést nehezen tűri. Mérsékelten öntözzük, főleg melyen helyen  a pára biztosítása miatt a leveleit permetezzük. Levelet hullajthat huzatos helyen, és hirtelen hőmérsékletváltozáskor.

A szobapáfrány az egyik legnépszerűbb dísznövények közé tartozik, amit lehajló, terebélyes, különleges levélzetének köszönhet, ami 50 centiméterestől egészen 1 méteres lehet. Azoknak javasolt a növény tartása, akik folyamatos félárnyékos, vagy szűrt fényt tudnak biztosítani. Nagyon magas a páraigénye, ha nem kapja meg a levelek sárgulni, száradni kezdenek. Közepes a meleg igényük, télen 15-17 fokban tartsuk és a rendszeres, mérsékelt öntözés mellett kerüljük a pangó vizet.

A zöldike a legmostohább tartási körülményekhez is igazodik, tartása, gondozása a kezdő hobbi kertészek számára is ideális választás lehet. A levélcsoportok hosszú szárakon lógnak, elérhetik a 90 centimétert is. Leveleik fehér-zöld csíkozottak, fehér virágaik, picik aprók. Gondoskodjunk jó vízelvezetésű cserépről, világos helyről, nappal 18-24 közötti hőmérsékletről, ami éjszaka 10 fokkal kevesebb legyen. Akkor öntözzük, ha a föld felső rétege kiszárad. Hihetetlen mértékben növekszik, ezért, a kordába tartása miatt a nekünk kedvező méretre érdemes visszavágni.

Új  bútor és szőnyegvásárlás után, a kibocsátott formaldehid ellen bevethetők

Kert Virágok

Az összes a cikkben felsorolt növény, de leginkább  az aloe vera a leghatásosabb. Ezen a linken hasznos információkhoz juttatsz: https://everymagazin.reblog.hu/az-orvosi-aloe-vera-hatasai-gondozasa

Nyomtatók mellé helyezendők

Kert Virágok

Az anyósnyelv - a növényé is-szinte elpusztíthatatlan, igazi túlélő.  Kiváló azok számára, akik időhiányban nem tudnak időt szánni a gondozására. A legtöbb növénnyel ellentétben, félárnyékban is megélnek, ha elfelejtettük megöntözni sem kezd rögtön a levele elszáradni. 15 fok feletti hőmérsékletben sem válogatós.

A szobaborostyán egy igen mutatós növény, dús lombozatú, a levelei mélyzöldek. A kúszónövény elhelyezésénél vegyük figyelembe, hogy szinte minden területre, falra, ajtóra, asztalra képesek odatapadni. Közvetlenül tűző nap ne érje, de, ha nem világos helyre tesszük, a leveleik elvesztik a színüket. Télen 12 fok átlaghőmérséklet a legideálisabb, akkor a vízigény is kevesebb. Ha meleg szobában van a permetezésről ne feledkezzünk meg. A nyári melegbe a föld mindig legyen nedves, figyeljünk, ne kapjon hőgutát különben a levelek elszáradnak.

A gerbera cserépben irodák, szobák üdítő látványa lehet, különböző élénk színeivel káprázatos látványt nyújt. A 8 fok alatti és a 21 fok feletti hőmérséklethez nem tud alkalmazkodni. Védjük a tűző déli naptól, növekedési szakaszban nagyobb a vízigénye, a két öntözés között hagyjuk a földfelszínt kiszáradni.

Tisztítószerek gyakori használatakor az ammóniát semlegesítésében hasznosak

Kert Virágok

A botpálma a datolyapálmánál jóval kisebb, általában egy és két méter magasságban is kapható.  A téli időszakban az alacsony, 10 fok körüli hőmérsékletben érzi jól magát. Nyáron félárnyékos, huzatmentes helyen neveljük. Tavasszal és nyáron öntözzük bőségesen, de a talaj legyen jó vízelvezető képességű, télen jelentősen csökkentsük a mennyiséget.

A nagy flamingóvirág meseszép kinézetével magához vonzza a tekintetet. Hosszú levélnyelv hordozza a szív alakú sötétzöld leveleket. Kinézetük miatt a virágpiacon a legkeresettebbek közé tartozik. A beszerzéskor figyelnünk kell, hogy a kimondottan világos helyet kedvelik, tűző nap viszont károsítja a növényt. Igényli a jó vízelvezetésű földet és a nedves talajt, a túlöntözést nem tűri, a vízzel való permetet meghálálja.

Amennyiben tetszik a bogunk csatlakozz facebook oldalunkhoz https://www.facebook.com/Every-Magazin-minden-ami-%C3%A9let-109632513779468/?modal=admin_todo_tour , ahol lájkolhatod és megoszthatod a cikkeinket. Tarts velünk!

A képek forrása a pixabay

" Kereskedelmi felhasználásra ingyenes
Nem szükséges feltüntetni a tulajdonságokat."

K&P