Pici, ízletes, aromás, illatos, teája finom és gyógynövényként is fogyasztják. Ismertetjük a málnát, Szabó Gyuri bácsi tanácsaival.

Málna történelem

Ki gondolta volna, hogy az apró gyümölcs már az ókorban is ismert volt, sőt a középkori kolostorokban Carolus Clasius különböző fajtákat is megkülönböztetett. Legenda is fűződik a málnához, Olümposzi istenek kedvencei közé tartozott. Az Ida hegy lejtőjén született meg málna, amire utal elnevezése Rubus Ideaus. A latin neve visszavezethető i. sz. 50-68 között írt De materia medica c. műre, abban a korban, több helyen is megemlítik, és azt írták, hogy csak Idában terem. Sokak szerint, a fajta neve, a mai Törökország területén található Ida hegyről kapta a nevét. Erdei vadmálnát a mai napig találunk a Dauphinéi Alpokban, vagy a Francia középhegységben. Íze és beltartalmi értékének köszönhetően évszázadokon át nemesítették.

Európában az Európai Uniós tagállamok között a lengyelek számítanak málnatermelő nagyhatalomnak. A KSH adatai szerint hazánkban jelentős visszaesés történt a termelésben. A 90-es években évente 27 ezer tonna termett, a tavalyi évben ez a szám 12-15 ezer tonnára csökkent. Az okok hátterében klimatikus okok, és egyéb tényezők játszanak szerepet, de ennek boncolgatása nem a mi tisztünk, inkább nézzük meg, miért érdemes kertekben, akár pár tő málnát tartanunk.

Hogyan gondozzuk?

A Dunántúl bizonyos részein himpérnek, boldogasszony csipkéjének is nevezik, kellő gondozással akár a 2 méter magasságot is elérő félcserjét. Levelei általában 3-5 tagúak felül simák, alul gyapjasak, a szélük fűrészfogas. Időjárás is befolyásolja, de általában májustól-augusztusig virágzik. A fehér apró virágai fürtökben állnak és körülbelül egy hónap alatt beérnek az apró, és ízletes, illatos apró termései. Ehhez azonban gondoskodni kell a tápanyagban dús, laza szerkezetű talajról, és a folyamatos öntözésről. Igényli a napot, de leginkább a félárnyékos, párás helyeket kedveli, mindezt érdemes számára kialakítani, mert rengeteg értékes anyagot tartalmaz.

Miért értékes?

Ki gondolta volna, hogy 10 dekányi gyümölcsben 25 mg C-vitamin van, A-provitaminban is gazdag, B1- B2 vitamint is tartalmaz. Ásványi anyagok közül magnézium, kalcium, vastartalma sem elhanyagolandó. Antioxidáns, flavonoidot is van a málnában. Fogyni vágyóknak jó hír energiatartalma elhanyagolható, kevesebb, mint 35 kcal, viszont értékes a benne lévő gyümölcscukor.

Azon kevés gyümölcsök közé sorolható, aminek szinte az össze része felhasználható.  Több országban méltán népszerű, az Egyesült Államokban Cayenne borssal a vérkeringést javítják, gyömbérrel a hányingert csillapítják. Kínában szülés megkönnyítésére, menstruáció szabályozására, és a máj gyógyítására is használják. Megnéztük, hogy hazánk egyik legnépszerűbb gyógynövényszakértője Szabó Gyuri bácsi, mire és hogyan ajánlja a fogyasztását.

Gyuri bácsi szerint hatásosabb a vadon termő málna levél - erdei málna - felhasználása a nemesített kerti málnánál, megmutatjuk, többek között mire ajánlja.

Méh izomzatára gyakorolt hatása

Javaslata szerint a pete megtapadását követően igyanak a kismamák 10-12 héten át napi egy csésze málnalevélteát, ami nagyban csökkentheti a vetélés lehetőségét. Mivel a szülést is jelentősen könnyíti, előtte két hétig napi két csészét javasol, szülés után 6 hétig javasol egy csészével, mert segíti a méh és a kitágult hasi bőr összehúzódását.

Köszvényeseknek

Tapasztalataik szerint a fent említett betegségben szenvedők 80 százalékánál használ, mivel csökkenti a húgysavat, amelyek túltengése ízületi panaszokat okozhat. A málnalevél tea fogyasztását köszvényes betegeknek folyamatosan ajánlja.

Tea elkészítése

Egy csapott evőkanál (kb.: 3g) drogot leforrázunk 2.5 dl vízzel, majd 15 percig állni hagyjuk, műanyagszűrővel leszűrjük és langyosan fogyasztjuk.

Gyermekeknek 6 éves kortól hígítva adható (egy teáskanál teafű, 2,5 dl vízhez).

Amennyiben tetszik a bogunk csatlakozz facebook oldalunkhoz https://www.facebook.com/Every-Magazin-minden-ami-%C3%A9let-109632513779468/?modal=admin_todo_tour , ahol lájkolhatod és megoszthatod a cikkeinket. Tarts velünk!

A képek forrása a pixabay

" Kereskedelmi felhasználásra ingyenes
Nem szükséges feltüntetni a tulajdonságokat."

Forrás: Lopes-Szabó Zsuzsa: A Bükki füvesember nyomában C. könyv

Szabó György, Lopes-Szabó Zsuzsa: A Bükki füvesember gyógynövényei C. könyv

K&P