Céklalevél

Nemcsak a termése rendkívül egészséges, a levele is felhasználható, az édeskés íze miatt tumixokba is kiváló. Vétek lenne kidobni, mindamellett, hogy ízletes és tápláló, nagyon sok a szervezet számára hasznosítható vitaminokat, nyomelemeket tartalmaz. A gumóhoz  hasonlóan A,-. B,- C vitaminokban gazdag. Ásványi anyagok közül folsavat, foszfort, káliumot, ként, nátriumot. Érdekes, hogy vastartalma nem kiemelkedő, de a többi növényhez képest a nyomelemeket jobban hasznosítja a szervezetünk. Vérképző, magas folsav tartalma miatt várandósoknak kifejezetten ajánlott.

Káposzta, Kelkáposzta

Az összes B vitamin megtalálható a két káposztafélében, emellett A-, C-, E-, K vitamin, jód, foszfor, kálium, kalcium, kén, vas is a növényekben.  Egyik tévhit a káposztáról a puffasztó hatása, csak abban az esetben igaz, ha a szervezetben káros baktériumok találhatóak. Sőt, kedvező hatást gyakorol a gyomor és a belek nyálkahártyájára.

Kínai kel

Nálunk kevésbé ismert, a piacokon sem állnak sorba, hogy megvehessék a Kínai kelt, pedig érdemes lenne gyakrabban az étkezésekbe beiktatni. A fejes salátától eltérően keményebb a levele és az erezete, de pár perces áztatás, vagy párolás után botmixerrel könnyedén turmixolható. A többi káposztaféléhez hasonlítva sok benne a C vitamin, de alacsonyabb kalóriatartalma miatt is értékes, nem is beszélve magas növényi rost, kálium, karotin tartalmáról. Egyáltalán nem puffaszt, az emésztést segíti, és élénkít.

Madársaláta

A fejes saláta kiszorította a legtöbb háztartásból, pedig a gyöngyöcskeként, galambbegyként is nevezett apró, értékes salátaféle elsőként bújik elő a tavasz kezdetekkor, és a saláták közül a legtöbb C-vitamin birokosa. Cink, kálium, kalcium, magnézium is számottevően van benne, jódtartalma kiemelkedő.

Petrezselyem

A legtöbb levesben pótolhatatlan a petruska néven is ismert, külsőleg jelentéktelennek tűnő, de annál hasznosabb levélzöld. Nemcsak ételízesítőnek érdemes az ételekbe tenni, hanem érdmes magában rágcsálni, vagy turmixokhoz préselni. Nem elterjedt róla, hogy étvágynövelő, az emésztőrendszer működését serkenti, gyomor- és májbetegségekre is kiegészítő gyógyír.

Sárgarépa

Kinek mondták a szülei, ha sok sárgarépát eszel fütyülni fogsz? Nekünk igen, de inkább írunk, minthogy Hacki Tamás nemzetközileg elismert művész nyomdokaiba léphessünk. Talán az egyik legismertebb és leggyakrabban használt leves zöldségünk. Finom, karakán ízén túl bel tartalmi értéke is jelentős. foszfor, kálium, kalcium, nátrium is van benne, de elsősorban rostban gazdag. Az egyik legismertebb béta-karotin forrás, amit a szervezetünk szükség szerint A vitaminná alakít. Véd a nap UV káros hatásaitól, és a megakadályozza bőrünk kiszáradását.

Sóska

Neve hallatán a napközik nosztalgikus emlékeit is felidézheti, gondoljuk páran emlékeztek a sóska-tükörtojás kombóra. De maradjunk a kaptafánál, elsősorban C vitaminban gazdag és vastartalma miatt kiemelkedik a többi zöldségféléktől. Ásványi anyagok közül a foszfort, kálciumot, és oxálsav sóit érdemes megemlíteni.

Spenót

A közétkeztetés fenegyereke címét is kiérdemelné a talán még a sóskánál is népszerűtlenebb zöldségféle. Pedig fokhagymával spékelve kimondottan ízletes, emellett magas rosttartalma miatt élettani hatása sem csekély. Találunk benne káliumot, kalciumot, magnézimot, vasat, foszfort keveset, A-és C vitamint.

Uborka

Csemegeuborka, vagy, akár a kígyó is lehet a turmixunk alapanyaga, de salátának, kovászosnak sem utolsó és rengeteg féle saláta készíthető belőle, rántva, pedig elképesztő, kipróbáltuk, a linken megtalálod az általunk elkészített ételt: https://gasztrokertben.reblog.hu/rantott-uborka-kapros-tejfolos-martassal Mindamellett, hogy finom, egészséges is, amit A-, B1-. C-vitamin, továbbá kálium, kalcium, magnézium tartalma bizonyít. Fogyókúrázok körében népszerű magas víztartalma és vízhajtó hatása miatt.  A gyomorra is kedvezően hat, a bőrt üdévé, simává teszi, ezért a kozmetikaipar is előszeretettel használja.

Retek

Amennyiben tetszik a bogunk csatlakozz facebook oldalunkhoz https://www.facebook.com/Every-Magazin-minden-ami-%C3%A9let-109632513779468/?modal=admin_todo_tour , ahol lájkolhatod és megoszthatod a cikkeinket. Tarts velünk!

A képek forrása a pixabay

" Kereskedelmi felhasználásra ingyenes
Nem szükséges feltüntetni a tulajdonságokat."

K&P