A kocsonya a magyar konyha egyik, ha nem is hivatalos módon elismert hungarikuma. A húsnak az egyik legegészségesebb elkészítési módja. Nem hízlal, elsősorban a kollagén tartalma miatt ízületekre áldásos hatású, de ha nem lenne így akkor is ki kell próbálni, egyszerűen kihagyhatatlan.

Konyha Kocsonya

„Pislog, mint a miskolci kocsonyában a béka”, vagy „Pislog, mint a miskolci kocsonya”. Mi is csak pislogtunk, mikor tudomásunkra jutott ez a humoros történet. A szólás ismertté válásában képeslap és egy emléktárgy is szerepet kapott. A II, világháborúban ezek a tárgyak voltak a miskolci kocsonya legfőbb hírnökei. Abban az időszakban megszámlálhatatlan képeslap kürtölte világgá a ma is méltán népszerű ételt. A miskolciak vásárokon, piacokon, vendéglőkben kedvükre válogathattak.

A pislogó béka legendája a XIX. század körüli időkre datálódik. A Magyar Huszár Vendéglőbe egy tót fuvaros fáradtságos útja után tért be. Üres gyomorral nem akarta álomra hajtania a fejét, ezért Potyka Kati kocsmárostól kocsonyát rendelt. A vendégnek nem kellett kétszer szólnia, az asszonyság azonnal rohant a hűvös, ámde sötét pincébe. A megéhezett vendég a tányérból a tápláló húst akarta elfogyasztani, majd a kocsonyás lével folytatta volna a lakmározást.

Potyka Kati várta a tót atyafi dicsérő szavait, ehelyett fűsiketítő hangot hallott.. „Jaj, jaj, kocsmárosné, ennek a kocsonyának szeme is van, s csak úgy hunyorgat felém!” A derék asszonyság még mielőtt számon kérte volna vendégét becsmérlőnek tűnő szavaiért, a tányérra nézve szembesült az igazsággal. Egy pislogó béka kukucskált a vendéglátóra és a vendégére.

Konyha Kocsonya

- No, ennek pechje volt!  - mondta Kati flegmatikusan és a tűzhelynél kiengesztelte a fagyos jószágot.

Mi ilyen legendákról nem tudunk beszámolni, pedig a minap kettő hatalmas tányér kocsonyát kaptunk ajándékba. Szerencsére béka nem, de hús volt bőven benne. Kedvencünk nemcsak tápláló, de a közhiedelemmel ellentétben roppant egészséges étel. Miért is érdemes kocsonyát fogyasztani? Utánajártunk, a cikk vége felé a receptet is megtaláljátok.

A magas zselatintartalmú kocsonya fogyasztásának kedvező élettani hatásaira évszázadokkal ezelőtt fény derült. Hidegerd Bringena XII. században borjúbőrből és porcokból készült főzőlevét alkalmasnak vélte ízületi betegségek gyógyítására, fájdalmak csökkentésére.

Elsősorban a karácsonyi ünnepekkor és szilveszter környékén kerül az asztalra, pedig sokkal gyakrabban kellene fogyasztanunk. Sokan zsíros, hízlaló, ezáltal egészségtelen ételnek gondolják, pedig az ellenkezője fedi a valóságot. Miután leszedjük róla a zsírt, értékes  aminosavakban, fehérjében dúskáló eledelt kaphatunk.

10 dkg kocsonya 1.00 gram szénhidrátotot, 43.00 gram fehérjét, ha eltávolítjuk a tetejéről a zsiradékot 7.00 gram zsírt tartalmaz, és mindössze 239 kalóriát. Nem is beszélve az aminosavakról az argininról, hidrovi-prolinról, glicinről,  prolinról. A kocsonyában lévő aminosavak hozzájárulnak az izomépítéshez, a szerveztünk immunrendszerének erősítéséhez. A felszívódásuk érdekében a kollagén bombánk tetejére tehetünk C vitaminban gazdag citromot.

Miért van szükség kollagénre?

Az állatvilág egyik legelterjedtebb fehérjéje, ami elengedhetetlen a porszövetek építésében és a csont rugalmasságához a feszes, bőr megtartásához. A kocsonya alapanyagai bővelkednek kollagénben, amik a főzésnél, melegítésnél kocsonyás levet eresztenek, ezáltal a vizet megkötik. Ha lehetőségeink engedik szabadon, legelőkön tartott, vegyszermentes táplálékot fogyasztó állatok húsát szerezzük be. Többen állítják, hogy a húsfogyasztás legegészségesebb formája a kocsonya, mert ebben a formában könnyebben feldolgozható a gyomornak, emésztőrendszernek.

A tökéletes kocsonyához bőséges mennyiségű bőrke, csont, fül szükséges, és a minél hosszabb ideig tartó főzés, hogy zselatinban gazdag legyen az ételünk. Rengeteg kocsonyarecept található, mi is sokat kipróbáltunk, de amit ajándékba kaptunk a dobogó felső fokán szerepel, íz világa állaga miatt. ezért a receptet is elkértük.

 Hozzávalók

  • 1 kocsonyacsomag
  • 1 db füstölt csülök
  • 3 kg lapocka
  • 2 szál répa
  •  3-4 szem burgonya

Elkészítése

Egy szóval kifejezve pofonegyszerű. A hozzávalókat egy edénybe beletesszük, felöntjük annyi vízzel, hogy az alapanyagokat ellepje, főzés közben pótoljuk. ízlés szerint vegetával ízesítjük. Ezután lassú lángon 4-5 órán keresztül, vagy tovább főzzük, amíg a hús le nem válik a csontokról és vaj puha nem lesz. A krumpli miatt lesz tiszta a kocsonya leve. A húsokat lecsontozzuk, tányérokba tesszük, majd a leszűrt levet ráöntjük. Hűvös helyen tároljuk.

Annyira jól nézett ki, hogy azonnal nekifogtunk, ezért a kocsonyáról készült kép illusztráció.

Jó étvágyat!

Amennyiben tetszik a bogunk csatlakozz facebook oldalunkhoz https://www.facebook.com/Every-Magazin-minden-ami-%C3%A9let-109632513779468/?modal=admin_todo_tour , ahol lájkolhatod és megoszthatod a cikkeinket. Tarts velünk!

A képek forrása a kocsonya kivételével a pixabay

" Kereskedelmi felhasználásra ingyenes
Nem szükséges feltüntetni a tulajdonságokat."

K&P