Az európai halfogyasztás fejenként 25 kilogramm, Magyarországon az átlaghoz képest is jóval kevesebb hal kerül fogyasztásra, sereghajtók vagyunk.  Ebben a mutatóban az utolsók között szerepelünk, ha nem is roham léptékben, de elmozdultunk a holtpontról.  2014-ben átlagosan 5,4 kilogrammnyi mennyiség került az asztalra, 2017-ben 6,4 kg. Vannak erőfeszítések a tendencia erőteljes megváltoztatására, az ÁFA jelentősen csökkent 5 százalékra, ami, ha árcsökkenést okoz, feltételezheti a kereslet növekedését.  Hazánkban jelenleg körülbelül, mintegy 26 ezer hektárnyi területen folyik haltenyésztés, aminek jelentős része exportra kerül. Elsősorban Ausztriába, Németországba, Lengyelországba, Romániába úsznak a jó minőségű magyarországi halaink. Kicsit talán meglepő, de afrikai harcsa termelést tekintve hazánk Európában vezetőnek számít, pontytermelésben a dobogó harmadik helyét foglaljuk el. Felmérések szerint mi magyarok szeretjük a halat, elsősorban a személyes tényezők a termékek elérhetősége, a feldolgozás idő- és munkaigényessége játszhatnak szerepet a mértékletes fogyasztásban. A hal tradicionális étel, bizonyos ünnepekhez, elsősorban a karácsonyi ünnepekkor a legnépszerűbb, pedig  hetente egy-két alkalommal a menünkben kellene szerepelnie..

Ezért érdemes gyakrabban fogyasztani

A kiegyensúlyozott étrendünk egyik fontos eleme. A dietetikusok, és egyéb táplálkozással foglalkozó szakemberek élettani hatását emelik ki, ezért hetente egy-két alkalommal szerepelni kellene az étrendünkben. Könnyen emészthető élelmiszer, mert izomrostjai között laza kötőszövet található. Teljes értékű fehérjét tartalmaz 100g-ban 16- 21 g van.

A halak zsírtartalmát nagyon sok tényező meghatározhatja: az állat kora, tartási körülményei, fajtája. Átlagosan 100g halhús 0,6, de 15 grammnyi zsiradékot is tartalmazhat. Elsősorban a tengeri halakban jelentős mennyiségű telítetlen zsírsav van. Szénhidrátban szegény.

B1-, B2-, D-, E-, B12- és C-vitamin található meg benne, a tőkehalmájban  D-vitamin található nagy mennyiségben. Niacinban, biotinban és folsavban is gazdag.

A telítetlen zsírsav tartalma miatt az egészséges táplálkozás egyik meghatározójának kellene lennie, hiszen mérsékli a vér triglicerid szintjét, csökkentve a vérrögök és a koszorúér betegségek kialakulásának kockázatát. Összefüggésbe hozható a vérnyomás szabályozásával, koleszterinszint karbantartásával. Omega 3 zsírsavak elsősorban a tengeri halakban található.

Mintegy 80 százalékban vizet tartalmaz, emiatt könnyen romlik, ezért körültekintőnek kell lenni a tárolásakor.

Magyarországon a legtöbb bolt széles választékát kínálja, érdemes közelebb megismerkedni a leg felkapottakkal.

A hideg, mély nyílt vízben élő sötét húsú halaknak nagyon magas az Omega 3 tartalma, mert a húsukban raktározzák el. Ezek a hering, makréla, tonhal.

A hideg és friss vízben élőknek a fentieknél valamelyest kevesebb az Omega 3 tartalmuk, mint a lazac, tavi hering, tavi pisztráng és a sneci.

Akik nem szeretik a tengeri halakat, a nálunk leginkább konzervként kapható tonhal és a szardínia is nagyon sok értékes összetevőt rejt.Az előbbi kiváló fehérje és Omega 3 forrás, magában, salátákhoz, tésztafélékhez a hasznossága mellett igazi kulináris élvezetet ad. A szardínia a tartósítás révén is filézés nélkül fogyaszthatók, hiszen a szálkák teljesen megpuhulnak, és magas a kalcium és B vitamintartalmuk.

Feltettünk két népszerű halétel receptjét is: https://everymagazin.reblog.hu/rantott-ponty-franciasalataval, https://everymagazin.reblog.hu/balatoni-pontybol-keszult-pikans-halleves.

Amennyiben tetszik a bogunk csatlakozz facebook oldalunkhoz https://www.facebook.com/Every-Magazin-minden-ami-%C3%A9let-109632513779468/?modal=admin_todo_tour , ahol lájkolhatod és megoszthatod a cikkeinket. Tarts velünk!

A képek forrása a pixabay

" Kereskedelmi felhasználásra ingyenes
Nem szükséges feltüntetni a tulajdonságokat."

K&P