A borsólevesek közül a zöldborsóból készült jut leghamarabb az eszünkbe, pedig a sárgaborsóleves finom és tápláló is egyben. A hideg napokban érdemes kipróbálni, nemcsak a gasztronómiai élmény miatt, hanem roppant egészséges is.
Még mielőtt ismertetnénk a különleges tudást nem igénylő leves receptjét, kedvcsinálónak megmutatjuk, miért is érdemes ezt az ételt gyakran elkészíteni. Mindamellett, hogy a sárgaborsó íze egyedi, az élettani hatásairól is érdemes pár szót ejteni.
Korábban eszünkbe sem jutott, volna, hogy a szeles és felesborsóként is ismert sárgaborsó, mint termés nem létezik, De, akkor mesterségesen állítják elő? Nem egészen. A zöldborsót kiveszik a héjából, a szemekről leveszik az alig látható hártyát. Szárítás során nyeri el a színét. A tisztítás és a szárítás miatt félgömb alakú lesz és szétesik szinte két egyenlő részre. Nemcsak a tápanyagtartalma miatt tartja számon a World’s Healthiest Foods nevű alapítvány a világ legegészségesebb élelmiszerei között, hanem mert az arányok is kedvezően oszlanak el.
A száraz hüvelyest érdemes legalább hetente egyszer fogyasztani, Pantoénsavban, folsavban, biotinban, B1-, B2-, és E vitaminban bővelkedik. Tartalmaz még cinket-, foszfort-, káliumot-, kalciumot-, magnéziumot-, mangánt-,vasat. A hüvelyesek közül a legegészségesebbnek nevezik, nemcsak a már említett vitamin és ásványi anyag tartalma miatt is, hanem kiváló fehérjeforrás, ezért a vegetáriánusok is fogyaszthatják. A sárgaborsó szinte zsírmentes, szénhidrát és energiatartalma viszonylag magas. A szakirodalmak koleszterinre és a vércukorra ható hatását említik, mind a kettő értéket csökkenti.
Némi kitérő után tálaljuk a receptet.
Hozzávalók 4 szeméyre:
- 20 dkg sárgaborsó
- 2 fej vöröshagyma
- 2 kk őrölt kömény
- 1 ek koriander
- csipet só, bors, petrezselyem
- tejföl
- pirított zsemlekocka
- víz
Elkészítése
A sárgaborsót sokan az elkészítés napja előtt egy éjszakára beáztatják, hogy biztosan megpuhuljon és csökkentsék a főzési időt. Kriszta ezt a műveletet mellőzte, felöntötte annyi vízzel, hogy a sárgaborsót ellepje.
Beletett két fej megtisztított, félbevégott vöröshagymát, és két gerezd héj nélküli reszelt fokhagymát.
A has puffadást érdemes megelőzni köménnyel, és a morzsolt koriander pedig pikáns ízt kölcsönöz a levesnek, továbbá őrölt fekete borssal és sóval fűszerezte.
Körülbelül 1 óra alatt megpuhult a sárgaborsó, majd összeturmixolta, így habarás nélkül is sűrű lett az állaga.
Pirított zsemlekockával, tejföllel és a leves tetejére szórt petrezselyemmel tálaltuk.
Jó étvágyat!
Amennyiben tetszik a bogunk csatlakozz facebook oldalunkhoz https://www.facebook.com/Every-Magazin-minden-ami-%C3%A9let-109632513779468/?modal=admin_todo_tour , ahol lájkolhatod és megoszthatod a cikkeinket. Tarts velünk!
A képek forrása a pixabay
" Kereskedelmi felhasználásra ingyenes
Nem szükséges feltüntetni a tulajdonságokat."
K&P
Utolsó kommentek