Javában tart a szőlőszüret ideje, lugasok várják a gazdákat, a hordók izgatottak a beléjük kerülő nedű miatt, hogy hamarosan borral kínálhassák a hozzájuk betérőket. Mi már leszüretelünk, bort mindenképpen, lehet szőlőlekvárt is készítünk. A bornak és a levárnak is ismerjük az ízét, mártást eddig csak kóstoltunk, most viszont elkészítettük. A húsból fasírt lesz, a burgonyából köret.

A napokban mikor megbeszéltük a szüret idejét, azon morfondíroztunk, milyen különlegességet lehet vörös szőlőből „kihozni”. Fontosnak tartottuk, hogy ne csak díszítésként pakoljuk a tányérra, hanem kiegészítse a főételt, és lehetőleg a szüret miatti teendők miatt ne kelljen órákig „pepecselni” a konyhában. A fasírt összetevőit előkészítjük, ami  fűszeres, enyhén sós ízű, jól kiegészítik egymást. Nem tűnt elvetemült ötletnek, bár kissé félve kezdtünk neki, tévedtünk. Pikáns lett, és dukált a húshoz, püréhez egyaránt.

Hozzávalók a mártáshoz

  • 2 nagy fürt vörös szőlő
  • 1 ek vaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 dl vörösbor
  • 1 dl tejszín
  • só, bors

Elkészítése

Vajon megpirítjuk a hagymát, majd, amikor majdnem üveges lett belereszeljük a fokhagymát, így nem lesz kesernyés az íze.

Egy perc után kerül bele a szőlő. Alaposan össze kell forgatni, ügyelve, hogy a legegészségesebb szemek kerüljenek bele.

Hozzáöntjük a vörösbort, kiforraljuk belőle az alkoholt.

Kis lángon fő, majd beleöntjük a tejszint, lassan elkeverjük, hogy ne törjön össze. Ízlés szerint fűszerezzük.

Hozzávalók a fasírthoz

  • 50 dkg darált sertéscomb
  • 1 db zsemle, vagy kenyérszelet
  • 2 db tojás
  • 2 dl tej, vagy víz
  • 1 fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • zsemlemorzsa

Elkészítése

A zsemléket tejben beáztatjuk, legjobb szikkadt pékáruba, addig, amíg meg nem szívja magát. Kicsavarjuk, és az előre elkészített darált húshoz tesszük. Egy fakanállal alaposan összekeverjük.

Hozzákerül két darab feltört egész tojás, és a só, bors. Zárójelben jegyezzük meg, érdemes kísérletezni, állítólag a mustáros, vagy enyhén citromos elképesztően finom. Mi most kihagytuk. Félretesszük.

Az apróra vágott vöröshagymát kissé megpirítjuk, pár perc után kerül bele a reszelt fokhagyma ezt is megfűszerezzük, és hozzá keverjük a húsos masszához. Kézzel egyforma nagyságú gombócokat gyúrunk, a hagyományosat kissé le szokták lapítani, úgy könnyebb megsütni. Zsemlemorzsában megforgatjuk, és felforrósított serpenyőben, mindkét oldalát kissé megsütjük, alacsonyabb hőfokon pár perc alatt kész is lesz.

Jó étvágyat!

A képek saját készítésűek.

K&P