A tél elmúltával a közelgő tavasz eljövetelével a kertekben egyre több idő eltöltése lehetséges. Sokan már megtervezték a virágok helyeit, hogy pár hét múlva pompába boruljanak. Sorozatunkban bemutatunk 4 egynyári, szabadföldbe is ültethető virágkülönlegességet, amik kellő gondozással a kert ékességei lehetnek.

Sarkanytyúka (Tropaeolum majus)

Kert Egynyári virágok

Az egynyári növényt a tölcsér alakjából adódóan kapucnis virágnak, vagy sárra tőcséresnek is hívják. Szabadföldbe májustól ültethető, de márciustól cserépben lehet nevelni, egy cserépbe 1-2 magot tegyünk, a palántákat májusban kiültethetjük. A dél-Amerikából származó növényt világos napos helyre ültessük. Mérete a bokros 30 centiméter, a kúszó változata eléri a négy métert is, a kártevőkkel szembe ellenálló, szereti a tápanyagokat, a hőségben a vizet meghálálja.

2. Búzavirág (Centauare cyanus)

Kert Egynyári virágok

Kertünk igazi színfoltja, színei változatosak, az égszínkéktől a vegyes színkeverékig. Magjait, márciustól, áprilistól szabadföldbe vethetjük, nyár végéig fehér, lila, rózsaszín virágai folyamatosan virágoznak. Magassága elérheti a 90 centimétert. Napfényes, meleg helyet kedveli.

3. Csodatölcsér (Mirabilis jalapa)

Kert Egynyári virágok

Őshazája Dél Amerika és Mexikó, szereti a napot, de félárnyékban is jól érzi magát, ezért kerítések mellé is ütethetjük. Szabadföldbe májustól, de a palántanevelést otthonunkban elkezdhetjük. Magassága 50-100 cm. Dús hajtásai tele vannak virággal, bokros növekedésű, virágai tölcséresek. Különlegessége, hogy egy hajtáson többféle színű virág lehet. Különcségét jól mutatja, hogy délután 4 órakor nyílik ki, és csak reggelre becsukódnak. Nyár közepétől a fagyokig pompáznak.

4. Pompás Rézvirág (Zinnia elegans)

Kert Egynyári virágok

Mexikóban vadvirágként termesztik hazánkban vannak jóval szebb, nagyobb virágúak. Javában nevelhetjük februártól palántának, amit, áprilisban meleg napfényes helyre ültethetünk. Ha nem akarunk bajlódni a palántaneveléssel, szabadföldbe húsvét tájékán egészen júniusig vethető. A 60 centi magas növény gyönyörű, akár 15 centiméter kerületű virágot hozhat. Csoportosan gyönyörű látványt nyújtanak.

Amennyiben tetszik a bogunk csatlakozz facebook oldalunkhoz https://www.facebook.com/Every-Magazin-minden-ami-%C3%A9let-109632513779468/?modal=admin_todo_tour , ahol lájkolhatod és megoszthatod a cikkeinket. Tarts velünk!

A képek forrása a pixabay

" Kereskedelmi felhasználásra ingyenes
Nem szükséges feltüntetni a tulajdonságokat."

K&P