Magyar pizzának is tekinthető a méltán népszerű tészta. Elkészítéséhez nem kell főzőtanfolyamra járni. A jó tészta elengedhetetlen a biztos sikerhez. Forró bő olajban sütik, illata egyedi, csábítja a vendégeket. Laktató, a strandolás elengedhetetlen része. A klasszikus, sajtos tejfölös mellett egyre több az extra feltéttel kínált, mind a kettőt elkészítettük.
A Balaton hőmérséklete távol tartja a fürdőzőket, csak a merészebbek mártóznak a magyar tengerbe. Sokan a késő nyári időben szívesen ücsörögnek a parton, piknikeznek, és a legtöbb vendéglátóhelyen kínálják a lángost. A klasszikus vezeti a ranglistát, pedig ezerféle feltétet lehet rápakolni, kísérletezni. Kíváncsiak lennénk otthon hányan próbálták ki, mikor a haveri körbe szóba került, hogy hamarosan elkészítjük, kissé furcsa tekintetek meredtek ránk.
-Ne hülyéskedjetek ez macerás!
-Még a szomszéd is elájul az olajszagtól!
-Úristen, mennyi idő, nem éri meg!
Dafke elkészítettük. Macera nélkül, egy óra alatt, szellőztetni sem kellett. Miután kész lett a vendégeink pár perc alatt befalták, és elkérték a receptet.
Hozzávalók
A tésztához
- 60 dkg búzaliszt
- egy csomagélesztő
- 1 dl langyos víz
- 1 ek konyhasó
- 30 dl kefír
A sütéshez
- serpenyő
- étolaj
Érdemes egy mély, viszonylag nagy kerületű, lehetőleg műanyag tálat elővenni, abba beletenni a lisztet, sót, és az élesztőt. Alaposan összekeverjük, majd belekerül a kefir, ami puhábbá, lágyabbá teszi a tésztát. Hozzákerül a víz. Az alapanyagokat robotgéppel, vagy kézzel hólyagosra kikeverjük.
A tésztából bucit gyúrunk, hogy ki ne száradjon, bekenjük étolajjal, 1 napra betesszük a hűtőbe, annyi idő alatt megkel.
Közben vizes kézzel a tésztát egyenletesen „kihúzzuk”, úgy, hogy a széle vastagabb legyen. Bőséges mennyiségű forró olajba tesszük, majd mérsékeljük a hőmérsékletet, és oldalanként 2 percig sütjük. Papírtőrökre tesszük a ropogós lángosokat.
A feltéthez
- füstölt fokhagymás karaj szeletek
- tejföl
- sajt
- fokhagyma
- paprika
- paradicsom
1-2 perc után a lángosra tesszük a reszelt fokhagymát, bekenjük tejföllel, rátesszük a füstölt karaj szeleteket, a reszelt sajtot, paprikát, paradicsomot.
Jó étvágyat!
A képek saját készítésűek.
K&P
Utolsó kommentek