A minap egy kisebb méretű boltban cikáztunk a polcok között, bevásárlókocsik akadályait legyűrve. Egyikük „kilógott” a sorból. Megragadta tekintetünket a rakomány, pár perc elteltével a pénztárnál várakozó házaspár tolta a telepakolt bevásárlókocsit, amin egy 2-3 év körüli kislány piciny kezével karmestert imitálva hevesen mutogatott édesanyjának. Az összeszámolhatatlan mennyiségű chips egyikét akarta volna minél hamarabb apró szájába tuszkolni. Édesapja mosolyogva vette át felesége kezéből az irányítást, gyorsan kiugorva a sorból, egy másik márkájú nassolni valóval örvendeztette meg gyermekét. Javarészt egy-két apróság mellett műkajákat vásároltak.
Jól tették? Biztosak vagyunk benne, hogy a szülők a legjobbat akarták a kislányuknak. Felmerül a kérdés, rendelkeznek e megfelelő ismertetekkel a változatos és egészséges gyermekek számára elengedhetetlen táplálékokról? Tisztában vannak e, milyen élelmiszereket vásároljanak, és melyek azok, amiket messze kerüljenek el, hogy a gyermekük több év után is olyan mosolygós legyen, mint azon a napon? Ennek jártunk utána.
A gabonapehely egészséges?
Szemet gyönyörködtető, a trendi mesefigurák által díszített gabona pelyhek széles választéka kínálja magát a polcokon. A reklámok tucatjai bombázza a szülőket, azonnal ugorjanak le a közeli boltba és vegyenek a csemetének vitaminban, ásványi anyagban bővelkedő pelyheket. Nehezen cáfolható a pörgős reggeleken a legkényelmesebb egy mozdulattal felbontani és pár perc alatt elkészíteni, az édes gabonapelyhet. A legfőbb kincs érdekében alaposan érdemes áttanulmányozni a csomagolást, mert a gyártók, forgalmazók hajlamosak kidomborítani az egészséges összetevőket, a kevésbé kedvező hatású összetevők közléséről könnyen megfeledkeznek.
A szakértők a teljes kiőrlésű gabonából- búzából, zabból, kukoricalisztből- készülteket ajánlják, mert ezek az emésztőrendszer számára fontos maghéjat, csírát is tartalmazzák, így megmaradnak benne a rostok, vitaminok, ásványi anyagok. A finomított gabonákkal készültet ne részesítsük előnyben, kevesebb benne a hasznos összetevő, és a teljes kiőrlésűvel szemben magas a glikémiás indexük. A mesterséges színezékkel ellátottakat messze kerüljük el, és árgus szemekkel nézzük a tápanyagtartalmat. Amy Gorin, az Amy Gorin Nutrition in New York tulajdonosa szerint ideális az, ha egy adag legalább 3 gramm rostot és 5 gramm fehérjét, illetve legfeljebb 4-6 gramm cukrot tartalmaz.
Otthon több napra is elkészíthető, akár a gyerekekkel együtt is. Pénztárcakimálő és egészséges, házi gabonapelyhet készíthettek.
Házi készítésű gabonapehely
Hozzávalók
30g (egy adag) házi gabonapehelyhez
- 10 tk teljes kiőrlésű búzaliszt
- ¾ tk sütőpor
- 1 tk olaj
- 4 ek víz
- + olaj a kenéshez
- 1 ek fahéj és nádcukor keveréke
Elkészítése
Összekeverjük a liszteket a sütőporral, a vízhez hozzáadjuk az olajat, majd beleöntjük a lisztes keverékhez az olajos vizet, és a kapott masszát jól összegyúrjuk. Ha nem áll össze a tészta, hozzáöntünk 1 ek vizet. Egy nyújtódeszkán nyújtófával kinyújtjuk, amilyen vékonyra csak tudjuk., és beletesszük a sütőpapítba bélelt tepsibe. Berovátkoljuk a tésztát, tetejét vékonyam étolajjal bekenjük, egy kés/pizza szeletelő segítségével felvágjuk kis téglalapokra, a tetejét megszórjuk őrölt fahéjjal. Előmelegített sütőben 1700 fokon süjük12 percig. Zsírszegény tejjel fogyasztva egészséges reggelit adhatunk gyermekeinknek.
Esznek elég gyümölcsöt, zöldséget?
A tél közeledtével a vitaminraktárak gyakran lemerülnek, ügyelni kell arra, hogy a gyermek ebben az időszakban is egészségesen táplálkozhasson. Nem egyszerű feladat egészséges, vegyszermentes gyümölcsökhöz, zöldségekhez jutni. Anyagi lehetőségeinket figyelembe véve az idény gyümölcsöket, zöldségeket részesítsük előnybe. Korábban is gondoskodhatunk a biztos helyről beszerzett alapanyagokról, amit lefagyaszthatunk, feldolgozhatunk.
A mesterséges színezékkel, adalékanyagokkal telített üdítők helyett otthon is elkészíthetünk egészséges összetevőkben bővelkedő vitaminbombánkat.
Vitaminital
Hozzávalók
1 literhez
- 2 kg sárgarépa
- 4 őszibarack (helyettesíthető kompóttal, befőttel)
- 4 citrom
- 6 alma
- 4 narancs
- 4 evőkanál méz
Elkészítése
A sárgarépát megtisztítjuk, apró darabokra vágjuk, az almáknak, barackoknak a magházát, magját eltávolítjuk, feldaraboljuk a répával együtt és feltesszük főni, annyi vízzel, hogy ellepje. 20 perc után leturmixoljuk. Miután kihűlt, hozzátesszük a citrom levét, narancsnak a levét, és a mézet. Összekeverjük, ha sűrű a massza, hígítjuk. Hűvös helyen 3-4 napig eláll.
Amennyiben tetszik a bogunk csatlakozz facebook oldalunkhoz https://www.facebook.com/Every-Magazin-minden-ami-%C3%A9let-109632513779468/?modal=admin_todo_tour , ahol lájkolhatod és megoszthatod a cikkeinket. Tarts velünk!
A képek forrása a pixabay
" Kereskedelmi felhasználásra ingyenes
Nem szükséges feltüntetni a tulajdonságokat."
K&P
Utolsó kommentek