Trópusi növényként, hazánkban elsősorban üvegházakban termesztik. Zöldségeseknél, boltokban egész évben beszerezhető a gyömbér gyökere. Porként, olajként, teát fogyasztva is számottevő hatása ismert. Megmutatjuk milyen esetekben és hogyan alkalmazzuk, az édeskés illatú karakteres ízű növényt.
Gyömbér történelem
A történetírók szerint már Kr. előtt több századdal fűszer - és gyógynövényként is használták. Dél- Kelet Ázsiában, Indiában és Kínában 3000 éve termesztik a trópusi növényt. Népszerűségét bizonyítja, hogy az első Kínai fűszerkönyvben is szerepel. A kínai orvosi könyvbe is bekerült, de érdekes módon mindkét esetben csak a szárítottat említették meg. Jóval később Kr. után 500 évvel írnak a növényről.
A tibetiek elsősorban, az élet megújítójának tartják és tartották a mai napig nagy becsben és elsősorban a sejtmegújító hatása miatt használják. Jelenleg is számottevő elixíreket, illóolajokat készítenek a gyömbérből.
Az indiai gasztronómia egyik alapfűszere, emellett az ételek tartósítására is használták. Istentől való félelmük miatt a vallásos ünnepek alkalmával étkezés előtt fogyasztották, mert az édeskés lehelettel nem sértették meg az isteneiket.
A XII-XII. század fordulóján készült Pray kódexben összesen 27 gyógynövényt említ, köztük a gyömbért is.
Egy kis botanika
Az egyszikű évelő növény a gyömbérfélék családjába tartozik, alsóleveleik hosszúnyelűek, tagoltak és szárnyaltak, három levélből állnak a felsők, virágai 8-15 mm hosszúak. A népi gyógyászat és a gasztronómia az ujjasan elágazó 8-15 centiméter hosszú, átlagosan 2 centiméter vastag gyökerét használja.
A trópusi Ázsia esőerdőiben őshonos. elsősorban a nedves réteket kedveli, Ázsián kívül Észak- Amerikában, Európában is elterjedt.
Próbáljuk ki!
Milyen anyagokat tartalmaz?
Karakteres, sajátos kissé kesernyés, csípős ízét a gyömbér gyökértörzse adja, ízét a gingerol tartalma, aromáját az illóolaja adja. Hatóanyagtartalma közvetlenül a héj alatt a legmagasabb.
A-, B-, E-, C-, vitaminokban gazdag, többek között cinket, foszfort, kalciumot, káliumot, vasat tartalmaz.
Mennyit ehetünk belőle?
A kutatások szerint felnőttek naponta maximum 4 grammnyi mennyiséget fogyaszthatnak a gyömbérgyökérből. Gyermekek 2 év alatt semmilyen formában nem kaphatnak, várandósok, és két év feletti gyermekek maximum 1 grammnyit ehetnek.
Elsősorban fűszernövény, de a népi gyógyászat számos betegség kialakulásánál használja
Miben segít?
Emésztőrendszerre gyakorolt hatása
A gyomor- és bélrendszerre jótékony hatással bír, a hasi görcsöket hatékonyan oldja, és szélhajtó tulajdonságai miatt a puffadást jelentősen csökkenti. Enyhe emésztési zavarok esetén, ami puffadással, gyomorrontással, enyhe hányingerrel jár érdemes a gyömbért kipróbálni. Elsősorban étvágynövelő, és emésztést serkentő hatása miatt közkedvelt a növény.
Gyulladáscsökkentő hatása
A benne lévő cseranyagok miatt gyömbérteával, vagy gyömbért tartalmazó szájöblítővel érdemes gargalizálni száj, vagy garatgyulladás esetén. Gyulladáscsökkentő hatása miatt az enyhe megfázással járó tüneteket: köhögés, orrfolyás csökkenti.
Koncentrációt növelő
A központi idegrendszerre nem gyakorol hatást, ezért e tekintetben mellékhatásai nem ismertek. Állandó koncentrációt igénylő munkavégzőknek ajánlott, mert a koncentrációt elősegíti.
Potencianövelő
A nem megfelelő vérkeringés impotenciát okozhat, mert a sérült erek vérrel nem tudnak megtelni, a gyömbér a keringést jelentős mértékben serkenti, mindezt a gingerol nevű vegyület okozza.
Hogyan, és milyen formában alkalmazhatjuk?
Tea
Emésztési problémáknál, megfázáskor forraljunk fel fél liter vizet, tegyünk bele körülbelül 2 dkg reszelt gyömbért, negyed óra múlva szűrjük és langyosan fogyasszuk.
Külsőleg alkalmazva olajok
Az említett gyulladáscsökkentő hatása miatt ízületi gyulladásra, kisebb zúzódáskor 10 ml semleges olajba tegyünk a gyömbérolajból pár cseppet és kenjük be e kezelt bőrfelületet.
Aromaterápiában
Meghűlésnél, fejfájásnál 4 csepp gyömbérolajat, keverjünk össze 1 csepp fahéjolajjal, párologtatva használjuk.
Inhalálva pár csepp olajat zsebkendőre csepegtetve, csökkenti a megfázással járó tüneteket.
Mire figyeljünk?
Az Amerikai Élelmiszer-ellenőrzési Hivatal az FDA az általánosan biztonságos növények közé sorolja, de a fogyasztásánál oda kell figyelni az elfogyasztható mennyiségre és az esetleges mellékhatásokra. Bizonyos betegségek esetén érdemes elővigyázatosnak lenni, az alábbiak esetén érdemes más gyógy-, vagy fűszernövényt kipróbálni.
Óvatosan a fogyasztásával
Epekő fennállásakor nem érdemes kockáztatni, mert a gyömbér fokozza az epe termelését és az összehúzódások számát így nagy mennyiségben alkalmazva bejuthat az epe csatornába.
Cukorbetegségnél
Keményítő és cukortartalma miatt fogyasztása előtt mindenképp konzultálni kell az orvossal.
A gyógynövényeket mindenki saját felelősségre fogyasztja, ha valamiben bizonytalan, betegségben szenved, érdemes szakember tanácsát kikérni.
Amennyiben tetszik a bogunk csatlakozz facebook oldalunkhoz https://www.facebook.com/Every-Magazin-minden-ami-%C3%A9let-109632513779468/?modal=admin_todo_tour , ahol lájkolhatod és megoszthatod a cikkeinket. Tarts velünk!
A képek forrása a pixabay
" Kereskedelmi felhasználásra ingyenes
Nem szükséges feltüntetni a tulajdonságokat."
K&P
Utolsó kommentek