A dió elsősorban ünnepek alkalmával kerül az asztalra, rengeteg sütemény nélkülözhetetlen eleme, nélküle egy igazán jó bejgli elképzelhetetlen. Elsősorban a gasztronómiában cseng jól a neve, pedig, ahhoz, hogy egészségesek legyünk, naponta kellene fogyasztanunk. Különféle betegségekre is hatékony, ezt is megmutatjuk Teákat, krémeket ti is készíthettek. Hogyan? A cikkünkből kiderül.

A dió múltja

A dió családjába tartozó nemzettségnek 21 faja ismert, előfordulási helye széleskörű. Az Óvilágban Délkelet-Európától Japánig, az Újvilágban Délkelet-Kanadától egészen Kaliforniáig, délre Argentínáig fellelhető. A Kárpát- medencében két leggyakrabban előforduló fajtája az étkezési célra nem használható fekete dió, illetve a közönséges ehető.

Pontosan nem lehet tudni a származási helyét, egyes források szerint i. sz. 4 században került Kínában. A kutatók ezt a dió kínai nevével - ami tükörfordításban barbár őszibarackot jelent -  szokták alátámasztani. Egyes kutatók Magyarországon őshonosnak tekintik, a honfoglaló ősök előszeretettel gyűjtötték, fogyasztották termését. Eredeti termőhelyként Tiszacsege és Milota környékét említik.

A dió feltörését követően ránézésre az emberi agyat jelképezi, a dióbelet úgy veszi körül a héja, mint agyunkat a koponyánk.

A világot hatalmas lombkoronája jelképezi, amelyben a nap is elfér. A bőségre, jólétre is utal, nem utolsósorban a szerelmi praktikák eszköze. Luca napján a lányok zsebkendőjük sarkába kötik a diót. Felébredést követően a karácsonyi böjtben az ablakból figyelik, ki megy el előttük, amennyiben férfi, ő lesz a jövendőbelije.

A diófáról és terméséről szóló legendákról, jelképekről, irodalmi művekről számos könyv született, akit érdekel érdemes ebben is elmélyülni.

Számos olyan gyümölcs, vagy bármely élelmiszert ezen alkalmakkor fogyasztunk pedig az év bármely részében beszerezhető, könnyen tárolható, és roppantul egészséges.

Leginkább ünnepekkor kerül az asztalra, az elmaradhatatlan bejgli alkotóelemeként, de a dióval töltött csigák is eszméletlenül finomak a receptet itt találod meg: https://everymagazin.reblog.hu/kakaoval-es-dioval-toltott-csigak

Rendkívül egészséges

65 százaléka zsír, energiában gazdag, magas kalóriatartalmú, gazdag többszörösen telítetlen zsírsavakban (legnagyobb mennyiségben linolsav, omega 3 zsírsav csak a dióban van) Vitaminok: A, B1. B2, B5, B6, B6, B12, C, D, E, K, Folát, Kolin. Ásványi anyagok: Cink, Foszfor, Kalcium, Kálium., Magnézium, Mangán, Nátrium, Szelén,  Réz,Vas.

A népgyógyászatban régóta használták, amellett, hogy lépfenét is gyógyítottak dióval, a növényi arzénnak nevezett levele ekcémára, bőrbetegségekre. kiütésekre, csalánkiütésre is használ. Nyílt sebre viszont ne alkalmazzuk. Külső kezeléseknél borogatásként, fagyásra, égésekre, véraláfutásokra is bátran használhatjuk.

Főzet készítése

Tanulmányozva a főzetek elkészítését, láttuk, hogy a mennyiség eltér, az angoloknál, franciáknál, vagy akár az oroszoknál. Mi egy hazait teszünk közzé.

Lemosáshoz egy teáskanálnyi száraz, összetört levélből, és egy csésze vízből készítjük. Fürdővízbe 10 dkg levelet teszünk.

Kenőcs készítése

Saját magunk is szinte fillérekből elkészíthetjük a krémeket. orosz gyógynövényszakértők a következő receptet ajánlják.

15 g összetört diófalevelet egy héten keresztül áztatunk 10 grammnyi napraforgóolajban, ezután három órán át forró vízben áztatjuk, sűrű szövésű gézen átszűrjük, majd újra forró vízben áztatjuk. Ezután fél órán át forraljuk, hozzáteszünk 15 g méhviaszt, keverjük, amíg ki nem hűl, hideg helyen lezárva tégelyekbe tároljuk.

Teája is hatásos

3 g teafüvet, ami körülbelül egy csapott evőkanálnyi mennyiség, leforrázunk 2.5 dl vízzel, majd negyed órán át állni hagyjuk, és műanyagszűrővel leszűrjük.

A következő betegségeknél is hasznunkra lehet

Cukorbetegségre

Az anyagcserét szabályozza, a vércukorszintet is csökkenti a vizelési ingerrel együtt, és jelentősen a szomjúságérzetet is enyhíti. Ahogy fentebb olvashattátok jelentős a telítetlen zsírsav tartalma, ami az inzulinképződést serkenti. 6 héten keresztül fogyasztható 1-3 csészényi tea, majd tartsunk 4 hét szünetet.

Emésztőrendszerre

A diófalevelekben lévő anyagok összehúzó hatásúak, ezért kiváló gyomorhurutra és hasmenés kezelésére, reggel éhgyomorra igyunk egy csészével. Salaktalanítás és vértisztításkor az adag napi egy csésze tea.

Keringést javító

Jelentős szerepet játszik az érfalak rugalmassá tartásában, a koleszterin szint tartásában, így a vérrögképződés kialakulásának megakadályozásában. Naponta egy csésze tea már hatásos lehet.

Orrpolipra

A teát öntsük a markunkba, vagy egy nagyobb méretű kanálba és óvatosan szívjuk fel, jelentősen csökkenti a tüneteket.

Aki csak egészségesebben szeretne élni, és minden tőle telhetőt megtesz az egészség megőrzése érdekében, érdemes akár magában, vagy sajttal napi 3-4 szemnyi dióbelet elfogyasztani.

Amennyiben tesztelni akarod tudésod a dióról, ezen a linken megteheted: https://everymagazin.reblog.hu/mit-tudsz-a-diorol

Ellenjavallat: nem ajánlott a fogyasztása 12 év alatti gyermekeknek, várandóság és szoptatás alatt, erős vérhígító szedése alatt sem ajánlott.

Amennyiben tetszik a bogunk csatlakozz facebook oldalunkhoz https://www.facebook.com/Every-Magazin-minden-ami-%C3%A9let-109632513779468/?modal=admin_todo_tour , ahol lájkolhatod és megoszthatod a cikkeinket. Tarts velünk!

A képek forrása a pixabay

" Kereskedelmi felhasználásra ingyenes
Nem szükséges feltüntetni a tulajdonságokat."

K&P