A zsírok egészséges mértékben lévő jelenléte feltétele az egészséges szervezetnek. Ez igaz a koleszterinre is? Igen szüksége van a testünknek, aminek hallatán sokan felkiáltanak. „Úristen, mit tegyek, ha magas?” Ebben az esetben is az egyensúly fenntartására kell törekedni, hogy a laborvizsgálatnál, ne kelljen sápadtan várakoznunk az eredményre.

Ellenség a koleszterin?

A zsírok hallatán rossz érzésünk támad, egyenértékűnek vesszük az elhízással, különféle betegség kialakulásával. Kíváncsiak voltunk, mi is az a koleszterin? Mitől nőhet a koleszterinszintünk? Milyen gyógynövények segíthetnek? Mikor a témát boncolgattuk kezdett a kép letisztulni.

A zsírok egymásban jól oldódó vegyületek, az összetett gliceridek, a valódi zsírok és a glicerin nélküli lipidek, ahová sorolhatóak a koleszterinek is.

Még mielőtt közellenségként tekintenénk a vérzsírra, nem árt tudni, hogy ez a vérben található zsírfajta hozzájárul testünk életfunkcióinak fenntartásában. Fontos a szerepe a sejtfalak, és sejmembránok felépítésében, több molekulánk alkotórésze, nem utolsósorban a hormonok egy része is ebből készül. Egyik méregtelenítő szervünk a májunk termeli 80 százalékát, 20 százalékban táplálékkal juttatjuk be szervezetbe, tojásban, húsokban, tejtermékben nagyobb mértékben van jelen. A különféle egészségmegőrző, prevenciós tájékoztatások jóvoltából, egyre többen tudják, megkülönböztetjük a jó és a rossz koleszterint. Amennyiben túl sok a koleszterin a szervezetünkben a számunkra káros LDL beépül az artériák falába, így a már-már a népbetegségnek számító érelmeszesedés egyik felelősévé válik. Ezzel szemben a HDL-nevezhetjük az LDL ellenségének, testünk megóvójának is, fel tudja venni a koleszterint és eljuttatni a májhoz. Ideális esetben a HDL szintje 1 mmol/liter körül van, az LDL-é 2,6 alatt, az összkoleszterinszint pedig 5 alatt. 

Kik lehetnek a veszélyeztetettek?

  • dohányosok
  • túlsúllyal küszködők
  • mozgásszegény életmódot folytatók
  • cukorbetegségben szenvedők
  • vesbetegek
  • akiknek a pajzsmirigyük alulműködik
  • rendszeres alkoholfogyasztók
  • helytelenül étkezők

Mi lehet a következménye a magas koleszterinszintnek?

  • érelmeszesedés
  • stroke
  • szívkoszorúér betegségek
  • tüdőembólia

Milyen gyógynövényeket ajánlanak a szakemberek?

Tyúkhúr

Csibehúrnak, tikhúrnak, túyúkbegynek is nevezik, elnevezése utal az egyik baromfinak kedvenc eledelére. A szárnyas ösztönből is szeretheti a magas C-vitaminban, magnéziumban, foszforban kvarcban, gazdag növényt. A rendezett kertek hívei bosszankodnak a szinte kiirthatatlan tyúkhúr miatt, ami igen életerős, magjai 25 évig is megőrzik csírázóképességüket. Sajnos kevesen tudják, hogy a szegfűfélék családjába tartozó, egyéves, vagy áttelelő, lágyszárú növény, milyen jótékony hatással rendelkezik. Ezt is bizonyítja védett növényként természetvédelmi értéke, ami 10.000.-Ft. Természetesen otthon semmi akadálya a termesztésének. A 10-15 centiméterre is megnövő növényt májustól júliusig virágzáskor gyűjtjük a föld feletti részét. Közismert zsíroldó hatása, epe-és veseműködést, elősegítő a teája. Azon kevés gyógynövények egyike, ami a vérben lévő koleszterinszint csökkenését okozza.

Leforrázunk 2.5 dl vízzel egy csapott evőkanálnyi szárított növényt, negyed óráig állni hagyunk, szűrés után langyosan étkezés előtt napi egy alkalommal fogyasztunk.

A tyúkhúrhajtáson kívül a májfunkciót szabályozó cickafarkfű hajtás, a rugalmas érfalért is felelős galagonya virágzó ágvég és a vértisztító, vérzsír csökkentő hatásairól is ismert ösztörűs veronika hajtást is érdemes teaként fogyasztani. Ebben az esetben a 4 gyógynövény száraz drogjából 3 g mennyiséget leforrázunk 2.5 dl vízzel, 15 percig állni hagyjuk és langyosan étkezés előtt kúraszerűen megisszuk.

Szoptatás és terhesség alatt, illetve 12 év alatt nem ajánlott.

A gyógynövényeket mindenki saját felelősségre fogyasztja, ha valamiben bizonytalan, betegségben szenved, érdemes szakember tanácsát kikérni.

Amennyiben tetszik a bogunk csatlakozz facebook oldalunkhoz https://www.facebook.com/Every-Magazin-minden-ami-%C3%A9let-109632513779468/?modal=admin_todo_tour , ahol lájkolhatod és megoszthatod a cikkeinket. Tarts velünk!

A képek forrása a pixabay

" Kereskedelmi felhasználásra ingyenes
Nem szükséges feltüntetni a tulajdonságokat."

K&P