A mai napot is sikerült megúsznia, így hívta azt az állapotot, mikor, úgy érezte menekülnie kell. Leginkább a valóságtól, ami ellen nem tudta felvenni a harcot. Eszköz hiányában hogyan? A háborút régen elvesztette, most a csatában kell helytállnia. Tudta, sikerülni fog.

Fekélyes, sebtől vérző lábát viseletes cipő fedte, amire pár hónappal ezelőtt egy külvárosi kukában lelt. Zoknihoz hetek óta nem jutott, a régiek a kosztól megkeményedtek, kilukadtak, használhatatlanná váltak. Szerencséjére a hosszú nadrág takarta a sok ember számára taszító látványt nyújtó testrészt. A beteg végtagot sem húzhatta feltűnően, az ételmaradékot is a zsebébe kellett dugnia, mert mi van, ha szemet szúr valakinek. Nem kockáztathat, most még óvatosabbnak kell lennie. Meg egyébként is, ha leül pár percet megpihenni, kilátszódik a seb, jobban felfigyelnek borotválatlan arcára, és a lukaktól éktelenkedő ruhája sem patyolat tiszta.

Célja eléréséig, már csak egy-két kilométert kell megtennie. Az évek során megtanulta a zsaruk dekkolási helyét, de ezúttal is tévedett, mert egyre többen és váratlan helyeken tűnek fel. Pár napja felismerte az egyik fakabátot, haverja gyermeke pompázott az egyenruhában. Tekintetük összeért, a rendőr a társának figyelmét eltérítette. Időben kereket oldott.  Mindig is rendes volt, vagy talán arra gondolt, bármelyik pillanatban ő is hasonló cipőben járhat.

Régebben nem töltötte el rettegés, ha egy padra leült, vagy netalántán megpihent a folyó parton, a kutyát sem zavarta. Más idők járnak, résen kell lennie. Párszor átélte, de a súlyok mások voltak, most egyre nehezebb a teher. Már majdnem megsajnálta magát, mikor az alagút végére gondolt, a felcsillanó reményre. Tegnapelőtt kapott egy fülest, egy elhagyatott külvárosi erdős részen, felszabadult egy összeeszkábált házikó. A”tulajt” elkapták koldulás közben, értesítést kapott, nem a nyereményéről, 20 ezret kellett volna befizetnie. Nem bírta, félt, hogy nem ússza meg a börtönt, nem akart az apja nyomdokaiba lépni. Inkább a vizet választotta, azóta sem találják. Hiába a bizonytalanság, a megvetettség a kilátástalanság ölhet, de ennek a gondolatát is elvetette.

Mindegy, majd lesz valahogy alapon tovább baktatott, az idővel is harcolnia kellett, sötétben nem találja meg a soron leendő otthonát. Közben, hogy a mérhetetlen fájdalmát elnyomja, azon tanakodott, mikor legutóbb, és egyúttal először ott járt, milyen berendezési tárgyakat látott. Téglákkal kitámasztott ágyfélére emlékezett, volt benne egy kiskályha is, az erdőből temérdek letört ágat tud gyűjteni. Csempült, de étkezésre pont jó tányért, és kissé rozsdás lábast sikerült korábban guberálnia, kanala van, a villa, meg kés helyett is megteszi. Azok ott lapultak a hátizsákjában.

Ha jól kialussza magát, holnap fel kell keresnie Ferit, a hentest, aki titokban mindig csen neki szalámivéget, amit az urak, úgysem esznek meg, mert nekik az smafu. Meg van egy idős néni, ő szikkadt kenyeret tud adni. Mind a kettőnek csak egy kérése volt, ne menjen be hozzájuk, nehogy a szomszéd meglássa, és szóljon. Őket kiközösítik, őt meg megbüntethetik, senki sem járna jól. Pedig talán egy éve sincs, még a többi szomszéd is odaadta a felesleget. Más idők járnak. Felsőhajtott, csökkent a szorongása, a távolban meglátta az akácost, hamarosan odaér. Többször hátranézett, nem követi e valaki, az ördög nem alszik. Egy lelket sem látott. „Minden rendben”, bíztatta magát.

Átkelt az úttesten, már az erdőszélen járt. Kereste a bejáratot, pár másodperc alatt meglátta a kitaposott ösvényt. Örömében, majdnem felkiáltott. Alig várta, hogy nyugovóra térjen. Öröme nem tartott sokáig, a kunyhók, kalyibák hűlt helyét találta, égett deszkadarab maradványok, ruhák mindenhol. Kihalt a környék.

” Ledózeroltátok?” „Hogy tehettetek ilyet?” „Kik vagytok ti?” A zokogást, alig bírta abbahagyni, majd elővette a hátizsákját, kiborította az értékeit, és egy kötelet. Jól bánt vele, és a faág sem hagyta cserben.

Amennyiben tetszik a bogunk csatlakozz facebook oldalunkhoz https://www.facebook.com/Every-Magazin-minden-ami-%C3%A9let-109632513779468/?modal=admin_todo_tour , ahol lájkolhatod és megoszthatod a cikkeinket. Tarts velünk!

A képek forrása a pixabay

" Kereskedelmi felhasználásra ingyenes
Nem szükséges feltüntetni a tulajdonságokat."

K&P