Évtizedek óta a hadművészetek szellemében él, ami számára maga az élet, másképpen nehezen tudná elképzelni. Négy részes a beszélgetésünk Kasza Ferenccel, ami a harcművészetről, szellemiségről, meditációról, életfelfogásról szól.

Emberi történetek Harcművészet

- Mikor és hogyan kezdődött a harcművészetekkel a kapcsolatod?

- A judóval való találkozásom teljesen véletlen volt 1982-ben, édesanyám barátnőjének ismerőse volt egy rendőr, aki gyerekeknek tartott edzést, akkor nagyon tetszett. Fél-háromnegyed évig csináltam, az edzőtermet megszűntették, így edzeni sem tudtunk. Utána következett 8 év kihagyás.

- Mikor és mivel kezdted újra?

- A Taekwandóval, megtetszettek az ütések, a rúgások. A judóban dobások, leszorítások vannak, de már akkor is elgondolkoztatott az, hogy mi van akkor, ha valaki üt, vagy rúg és a judóban nem tanítottak olyasmiről, hogyan lehet kivédeni egy ütést, egy rúgást. Felmerült az, ha a judo után valamit elkezdek az a karate lesz, ütünk és rúgunk, meg tanulunk védekezni és támadni is. Megláttunk egy a Taekwondo hirdetést, ahol ütnek és rúgnak. Lementünk az edzésre megtetszett és a formagyakorlat is.

- Utána, ha jól tudom Hapkido következett.

- Igen 1999-2000 környékén.

- Maga a harcművészet a Taekwondo és a Hapkido mit jelent számodra a mindennapi életben?

„A mindennapi életet, ez nekem a mindennapi életem”.

- Az életfelfogásod is ezen alapul?

-Igen, ami ezeknek a szellemi háttere.

- Milyen szellemi háttérre gondolsz, és kiknek ajánlanád?

- A szellemisége bárkinek, mindenkinek nagy szüksége lenne rá.

Emberi történetek Harcművészet

- Mesélnél egy picit a szellemiségéről?

- Ezek természetesen szellemi irányzatokhoz köthetőek, ez Taoizmus, Zen Buddhizmus   elsősorban, még akár a sámánizmus is, félig-meddig, a lényege a természettel és önmagunkkal való harmónia, és ez úgy valósul meg, a való világban, hogy az itt és mostban lenni.

- Tehát a jelenben, a jelenvalóságban.

- Jelenlét igen, létezni a jelenben.

- Hogyan fogadják el a jelent?

- Úgy, ahogy van.

- Objektíven.

- A jelen az itt és most az annyit jelent, hogy nem gondolkozol, nincsenek úgymond az agyadban vagy a tudatodban. Nem foglalkozol állandóan a jövővel és a múlttal, hanem, mivel nincsenek gondolatok, ilyen értelemben a jelenben létezel.

- Ez valamiképpen összefügghet azzal, hogy ha a jelennel foglalkozol, akkor a koncentrációs képességed javul, hiszen a jelenben vagy és valamiképpen a szorongásodat, vagy a különféle deficitet próbálja, vagy tudja csökkenteni ez által?

- Természetesen. A jelenléted, és itt kapcsolódunk a szellemi irányzatokhoz például a koreai Zen Buddhizmushoz, úgy valósítod meg, hogy maga a zen meditációt jelent, a buddhizmusnak egy olyan ága, ahol igazából a meditációt gyakoroljuk, elsősorban. Ez egy nyitott szemű meditáció, ami arról szól, hogy te itt a jelenben legyél és vedd észre, hogy körülötted hallasz hangokat, látsz mozgásokat, mindent, ami a jelenben van, jelenleg. Fontos egy harcosnál egy harci szituációnál, hogy abszolút a jelenben létezz, és ne kalandozz el, mert akkor, bármikor támadás érhet, amit akkor nem tudsz kivédeni. A tan-jon, ezt a jógában csakrának hívják. Három csakra van kijelölve, az egyik a homloki a harmadik szem, a szív magasságában a középső, a köldök alatt háromujjnyira van az alsó. Amikor meditálunk, az alsót használjuk, amibe egy mély hasi légzést alkalmazunk, ezáltal a jelenben tudunk lenni, a lélegzésre koncentrálunk. Nyugodtságot ad, ha ide koncentrálod az energiát, illetve a légzést, ez az erőközpontja és súlypontja a testnek, ezért vagy kiegyensúlyozott. Ha az energia nem az alsó csakrában van, hanem a középsőben, akkor az érzelmeid fognak megmaradni, ha a felsőben, akkor a gondolataid csaponganak, ezért fontos, hogy az energiát levigyük az alsóba, ez nyugodtságot, kiegyensúlyozottságot, bölcsességet eredményez.

Emberi történetek Harcművészet

- Komplexítást jelent és az életmódot maximálisan befolyásolja, ha jól értem.

-Persze, ha már a reggeledet azzal kezded, hogy egy meditációval kezdesz, akár csak 10 percig már egészen másképp indul a napod, minthogy rohanvást bemennél a munkahelyre.

 Számodra fontos az ezotéria?

- Ezotéria, vallás, sok mindent rá lehet fogni, de ez egy teljesen hétköznapi gyakorlattá válhat, ha mindennap csinálod, ez nem egy különleges dolog, de különleges dolgokat érhetsz el vele. Sok minden lehet, empatikus megérzéseid lehetnek, empatikus lehetsz, másokkal például sok minden lehet, ha az energiádat az alsó pontba viszed, de professzionális szinten a harcművészek többsége odáig jutott, hogy saját maga előre látta ki és hogyan fogja megtámadni, neki csak annyi volt a feladata, hogy ezt az előre megsejtett támadást csak elhárítsa. Úgymond csodákat is lehet művelni vele, de ez a zenben nem cél, nem azért gyakorolunk, hogy ilyen csodálatos képességek birtokában legyünk, de akár kialakulhatnak ilyenek is. A cél az, hogy ne vesztegessünk fölösleges dolgokra energiákat, azzal, hogy állandóan agyalunk, vagy állandóan az érzelmeink rabjai vagyunk.

- Ez valamelyest biztonságot ad és a légyeges dolgokra irányuló koncentrációt javítja.

- Így van, ez valójában egy koncentráció, és koncentrációs képességeket fejleszt akár, vagy bizonyos stresszhelyzetekben nyugodtságot tud adni, problémamegoldó képességed fejlődik.

- Szellemi, vagy fizikai szinten?

- Mindkettő, szellemi és fizikai szinten.

Folytatjuk.

Amennyiben tetszik a bogunk csatlakozz facebook oldalunkhoz https://www.facebook.com/Every-Magazin-minden-ami-%C3%A9let-109632513779468/?modal=admin_todo_tour , ahol lájkolhatod és megoszthatod a cikkeinket. Tarts velünk!

A harcművészetről a következő oldalakon lehet több információhoz jutnihttps://sportoljma.hu/csoportok/fekete-teknos-moodowon-dojang/rolunk

http://hapkidotaekwondoszeged.blogspot.hu/

A képek forrása a pixabay

" Kereskedelmi felhasználásra ingyenes
Nem szükséges feltüntetni a tulajdonságokat."