A zellerfélék családjából származó növénynemzettség egyik legelismertebb és legelterjedtebb tagja. Az aromás, enyhén édes ízű növény a mediterrán konyhák közkedvelt alapanyaga. Minden része felhasználható, de nemcsak ételek készíthetőek az édesköményből. Egészségmegőrzésre, és betegségek ellen évezredek óta használják.

Nemcsak a görögöknál volt népszerű

Az orvostudomány atyjának is aposztrofált Hippokratész  a csecsemők bélgörcsei ellen kimondottan ajánlotta, Pedaniosz  Dioszkroidész, által megalkotott ókori herbáriuma is tartalmazta az édesköményt. Kimondottan az emésztést elősegítő gyógynövények közé sorolta. A görög gyógyászaton kívül, az egyiptomiak, kínaiak, rómaiak is használták orvoslásuk során.

Bőségesen termett édeskömény az 1420-as években a portugálok által birtokba vett Madeira szigetén. A Tengerész Henrik vezette expedíció vezetője krónikus szembaját a növény gyógyította meg. Hálája jeléül az édesköményről nevezte el az öblöt. Gyógyhatása és széleskörű gasztronómiai felhasználhatósága miatt több országban hatalmas területeken termesztik. Elsősorban a mérsékelt és a meleg éghajlatú vidék kedvező a fejlődéséhez. Európában főként Bulgáriában, Franciaországban a legelterjedtebb, de Magyarországon is 1500 hektárnyi területen.található meg. Legfontosabb termesztésben álló változatai az fűszer (édes) kömény, gumós édeskömény, közönséges édeskömény, olasz édeskömény.

Mit tartalmaz?

Az édeskömény 100g-ra levetített tápanyag tartalma: A vitamin: 134 IU, C vitamin: 12 mg, fehérje: 1.2 g, kalória: 31, kálium 414 mg,  kálcium: 49 mg, koleszterin: 0, magnézium: 17 mg, nátrium: 52 mg, lipidek: 0.2 g, szénhidrát: 7 g, rost: 3.1 g, vas: 0.7 mg.

A termés 2-5 százaléknyi illóolajat tartalmaz, ezen kívül 12-16 százaléknyi zsírosoajat rejt, fehérjetartalma 18-20 százaléknyi. A növény illóolajának édeskés ízét a transzanetolnak köszönhetjük, 50-60 százalék mennyiség van benne. A kesernyés, kámforos ízért felelős alfa-fenkont 50 százalékban tartalmaz. Továbbá van benne szafrol és metilkavikol.

A VIII Magyar Gyógyszerészkönyvben szereplő drogjai: édesköménytermés, keserű édeskömény termés, keserű édeskömény termésolaj,  keserű édeskömény virágos hajtás illóolaj.

Mikor érdemes fogyasztani?

A korábban felsorolt hatóanyagai miatt elsősorban emésztőrendszerre gyakorolt hatása miatt terjedt el a fogyasztása. Az egyik leghatékonyabb puffadás gátló, és erjedésgátló gyógynövény. Oldja a hasi görcsöket, szélhajtó és étvágyjavító hatásai a legismertebbek.

Késői menstruációnál a ciklus előtt 10 nappal egy csészényi édeskömény tea fogyasztása javasolt. A ciklus alatt egy csészével érdemes napi rendszerességgel inni. Cickafarkkal és komlóval elegyítve a klimax kellemetlen tüneteit enyhíti.

Szoptató anyáknak is ajánlják. Egyrészt az édesanyák tejelválasztását serkenti, másrészt a tej összetevői miatt a babát nyugtatja, emésztését segíti.

1-2 őrölt, vagy zúzott édeskömény magra, öntsünk 2.5 deciliter forrásban lévő vizet, majd 15 percig fedővel letakarjuk. Szűrés után napi három alkalommal étkezések között fogyasztjuk. Kúraszerűen az előbbi mennyiségből hat héten keresztül ihatunk az édeskömény teából.

A téli hónapokban kimondottan ajánlatos megfázás megelőzésére a kellemetlen tünetek enyhítésére fogyasztani a kellemes, pikáns ízű teát. A légutak csillószőreinek mozgását serkenti, hozzásegítve a keletkező nyáladék felköhögését. Száraz köhögésnél a hörgőkre hatásos.

Édeskömény a gasztronómiában

Az édeskömény nemcsak irigylésre méltóan egészséges, a növény valamennyi részéből ízletes ételek készíthetőek. Íze az illóolajtartalma ánizsos, egyszerre édes és kesernyés.

Gumójából ízletes levesek, főzelékek, saláták, zöldségköretek alapanyaga, vagy kiegészítője.. Kiváló szósznak, de párolva, kisütve a halas ételek pikáns körete is lehet.

Szára a zelleréhez hasonlóan roppanós, nyersen salátákhoz lehet adni, de megpárolva rizshez, tésztához is tálalható.

Levelei könnyen fonnyadnak, ezért, ha nem tudjuk azonnal felhasználni, érdemes apróra vágva lefagyasztani. Ugyanúgy felhasználhatjuk, mint a szárát.

Terméséből ízletes teák készíthetőek.

Ellenjavallatai: várandós nők, allergiára hajlamosak, krónikus bőrgyulladásban szenvedőknek nem ajánlott.

A gyógynövényeket mindenki saját felelősségre fogyasztja, ha valamiben bizonytalan, betegségben szenved, érdemes szakember tanácsát kikérni.

Amennyiben tetszik a bogunk csatlakozz facebook oldalunkhoz https://www.facebook.com/Every-Magazin-minden-ami-%C3%A9let-109632513779468/?modal=admin_todo_tour , ahol lájkolhatod és megoszthatod a cikkeinket. Tarts velünk!

A képek forrása a pixabay

" Kereskedelmi felhasználásra ingyenes
Nem szükséges feltüntetni a tulajdonságokat."

K&P