Méltán népszerűtlen, de felettébb egészséges, valód energiabomba. Számtalan vitamint, ásványi anyagot rejt magában. Többek között vérszegénységben szenvedőknek, magas vastartalma miatt érdemes fogyasztani. Egyéb egészségmegőrző hatása is közismert, emellett számos információhoz hozzájutsz a cikkben.
Ősidők óta népszerű
Régészeti kutatások szerint a cékla, ha nem is a mai formájában évezredek óta ismert. A babilóniaiak és a föníciaiak rendkívül magas tápértéke miatt termesztették. Feltételezések szerint a cékla ősalakja a Földközi-tenger környékéről származik, Indiában és Elő- Ázsiában a vad alak fordul elő. Legyengült szervezetű, betegségben szenvedők számára a középkori kolostorok környékén is termesztették a céklát. A jótékony hatására Európa is felfigyelt, az északi területekre a rómaiak szállították.
A 17. században Lippai János Posoni kert című trilógiájának II. kötetében különbséget tesz a a fehér és a vörös cékla között. A következő évszázad második Kibédi Mátyus István főorvos által fémjelzett Diatetica című könyvben ecseteli a cékla magas tápértékét és az emésztőrendszerre gyakorolt kedvező hatását is.
A céklarépaként, vörösrépaként is nevezett a libatopfélék családjába tartozó kétéves növénynek évszázadok óta töretlen a népszerűsége, az indiai gyógyászat egyik alapeleme. A mai napig máj - és epeproblémákat gyógyítanak a növénnyel, vérszegénység ellen is ajánlják.
Magyarországon kevésbé közismert, kétségtelenül nem a legismertebb növény közé sorolják., pedig számottevően kedvező hatása miatt érdemes lenne az étrendbe beilleszteni.
Számottevő vitamint és ásványi anyagot rejt
Vérszaporító növények egyikeként jelenik meg a köztudatban, pedig vastartalma az átlaghoz képest nem magasabb, de a vas hatékony felszívódását elősegítő C vitaminban gazdag. Ezen kívül van benne A,- D,- B 6 vitamin.
A gyomor és a belek kiegyensúlyozott működését is elősegítő Cholin, hat az emésztésre, serkenti a nyirokmirigyek működését, tisztító hatással bír a méregtelenítésért is felelős májra, vesére, és a húgyhólyagra.
Káliumtartalma növeli az állóképességet, segíti az izmok regenerációját.
A gyűjtőerek falának megkeményedése elkerülése miatt, ajánlatos évente egy-két alkalommal kúraszerűen beiktatni az étrendünkbe.
A felsorolt nyomelemeken és vitaminikon kívül tartalmaz biotint, cinket, jódot, folsavat, kobaltot, krómot, magnéziumot, nikkelt, szilíciumot. nagy mennyiségben kalciumot, elenyészően nátriumot.
Kinek ajánlott?
Vérkeringést serkentő
A nitrátok a vérereket tágítják, ezáltal nő a véráramlás, így a sejtekhez több oxigén jut el. Az agyi vérkeringést is serkenti, az idegrendszer kiegyensúlyozott működésére is hat.
Fogyókúra kiegészítőjeként
Zsíroldó és méregtelenítő tulajdonságai miatt napi kétszeri céklaié fogyasztása kiegészítő lehet a zsírpárnák leolvasztásában.
Női "bajokra”
Amennyiben a menstruációs zavarokat szintetikus hormonok, vagy a gyógyszerek mellékhatásai váltják ki,, naponta két pohár céklalevet inni, ami enyhíthet a problémákon.
Serkenti a máj működését
A májsejtek élénkítéséért felelős fitokemáliák pld a methionin is megtalálhatóak a céklában. Részt vesznek a máj méregtelenítésében, így csökken a zsírmáj kialakulásának veszélye is. Ebben az esetben az ugyancsak egészséges sárgarépával érdemes kombinálni a céklalevet.
Daganatok esetében
Dr Ferenc Sándor 1961-es állatkísérlete nemzetközi érdeklődést váltott ki. megfigyelte n a cékla tumor ellenes hatását. Megfigyelte, hogy a bétacianin a vér vörös festékanyaga hatékonyan lép fel a rosszindulatú daganatos sejtek ellen.
A kemoterápián átesett betegek vérképe jelentősen romlik. Humánkísérletekben tapasztalták, hogy néhány hetet követően a céklalevet fogyasztóknál javulást tapasztaltak. Leginkább emlő,- bélrendszeri,- hererák, tüdőrák elleni harcban bizonyult hatásosnak.
Magzati fejlődéskor
A magzat agyának fejlődését elősegítő folsavban is gazdag, valószínűsíthető, hogy a nyitott gerinc kialakulásának megelőzésben is fontos a szerepe.
Hogyan fogyasszuk?
Szinte bármilyen zöldséggel párosítható, talán az íz világ miatt a sárgarépa passzol a céklához, almával még zamatosabbá tehető.
Céklaital
Hozzávalók
- Cékla
- Sárgarépa
- Alma
- Citrom
Répából és céklából az arányok megegyeznek, almából jóval kevesebbet érdemes belletenni. A zöldségeket és a gyümölcsöt megpucoljuk, at almát kicsumázzuk, Apró barabokra vágjuk, vagy reszeljük, ezután gyümölcscentrifugába tesszük. A cékla eléggé kemény, ezért centrifugálásnál vigyázzunk, ne pörgessük túl a gépet. Egy kilógrammnyi céklából 3 dl levet kapunk, citrommal ízesíthetjük.
Salátának
A következő linken https://everymagazin.reblog.hu/ezert-fogyassz-almaecetet egy pikáns receptet is megtalálsz.
Amennyiben tetszik a bogunk csatlakozz facebook oldalunkhoz https://www.facebook.com/Every-Magazin-minden-ami-%C3%A9let-109632513779468/?modal=admin_todo_tour , ahol lájkolhatod és megoszthatod a cikkeinket. Tarts velünk!
A képek forrása a pixabay
" Kereskedelmi felhasználásra ingyenes
Nem szükséges feltüntetni a tulajdonságokat."
K&P
Utolsó kommentek